Ще слагат ли телефони в асансьорите?

От бранша сигнализират, че няма как да спазят сроковете и вероятно хиляди съоръжения ще останат без мобилен модул в кабината

От първи януари 2017 г. всички асансьори трябва да разполагат с мобилно устройство за връзка с аварийния екип на поддържащата фирма. Ако изискването не бъде изпълнено асансьорите може да бъдат спрени от движение. Коментар в студиото на "По света и у нас" по БНТ направи Николай Маринков от Българска асансьорна асоциация.

От бранша сигнализират, че няма как да спазят сроковете и вероятно хиляди съоръжения ще останат без мобилен модул в кабината. От първи юли всички асансьори вече трябва да имат аварийно осветление в кабината и осветление в шахтата. Изискванията са записани в променената през 2014-та година Наредба за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьорите,

"До края на годината всички асансьори трябва да разполагат с такива устройства. Ако се направи проверка и няма такъв апарат, асансьора ще бъде спрян.", каза Маринков.

Техницте разказват, че повечето хора гледат с недоверие на предупредителните бележки, които оставят по входовете.

От бранша са предупредили Държавната агенция за метрологичен и технически надзор още през април, че няма да се справят със сроковете.

"Близо 100 000 асансьора нямат нужните устройства", допълни Маринков.