Десислава Танева: Благодаря на всички, които участваха в гасенето на горски пожари

Изказа и признателност към работата на горските служители, които професионално също изпълняваха своя служебния дълг

„Благодаря на всички, които участваха в гасенето на горските пожари.“ Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на закриването на пожароопасния сезон, което се състоя в гр. Хасково. Тя изрази специална благодарност за съвместната работа на служителите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, както и на повечето от 2 000 доброволци, включили се активно при овладяването и потушаването на пожарите. Изказа и признателност към работата на горските служители, които професионално също изпълняваха своя служебния дълг.

Десислава Танева обяви, че до края на годината сформираната работна група ще е готова със законодателните мерки за подобряване на превенцията срещу пожарите. „Преди тяхното приемане те ще бъдат предложени за обществено обсъждане, като се надявам, да доведат до ограничаване на пожарите през следващия сезон“,  посочи министърът. Танева каза още, че трябва да се справим с големия процент на умишлени пожари в гората, които тази година са причината за унищожаването на над 61 хил. дка горски територии. „Първостепенна задача пред нас ще бъде да работим върху обществената и гражданската отговорност на всички, които посещават българската гора и се ползват от нейните блага“, допълни още тя.

По време на събитието министър Танева, коментира и проектобюджета за 2017 година, като заяви, че той удовлетворява нуждите на Министерство на земеделието и храните. „Намалението в бюджета на ведомството се дължи на проведената административна реформа през настоящата година. Искам да подчертая, че средствата за подкрепа на фермерите са осигурени и те ще бъдат в размер на над 300 млн. лв. Схемата за акциза за горива отново ще се прилага“, информира  министър Танева.

За 2016 година общият брой на регистрираните горски пожари е 527, като опожарените територии са над 61 хил. На телефон 112 са постъпили повече от 5 100 сигнала до момента, като от  тях 20% са за пожари.

На събитието бяха връчени почетни знаци и плакети на отличилите се служители от горските предприятия и пожарникари, участвали при гасенето на горски пожари през 2016 г. С парични награди са отличени и повече от 200 горски служители.

На събитието присъстваха зам.-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов, главен комисар Николай Николов, директор на ГД ПБЗНП, инж. Тони Кръстев, изпълнителен директор на ИАГ, директорите на държавните горски предприятия, кметът на Хасково Добри Беливанов и Станислав Дечев, областен управител на Хасково, както и народните представители Румен Желев и Евгения Ангелова.