Връщаме стрелките с час назад тази нощ

Астрономическото часово време ще продължи до последната неделя на март следващата година

В 4.00 часа сутринта на 30 октомври трябва да преместим стрелките с един час назад. Астрономическото часово време ще продължи до последната неделя на март следващата година.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци. С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище.

Преместването на стрелките с час назад намалява риска от инфаркт, а преминаването към лятното време го увеличава, твърдят шведски учени. Те са анализирали статистиката за инфарктите в Швеция по време на преминаването от лятно към зимно часово време и обратното от 1987 г. до днес.

Резултатите показват, че рискът от инфаркт на миокарда се повишава средно с 5% през първата седмица от прехода към лятно време в сравнение с другите седмици от годината. Изследователите са убедени, че преминаването в края на октомври към астрономическото часово време се съпровожда с понижаване на риска от инфаркт на следващия ден – в понеделник.