Кристалина Георгиева става изпълнителен директор в Световната банка

За България е историческа възможност да има човек на чело на тази организация

Кристалина Георгиева съобщи днес, че напуска Европейската комисия, за да стане главен изпълнителен директор в Световната банка. Заместник-председателят Кристалина Георгиева, отговаряща за бюджета и човешките ресурси, информира председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за решението си да подаде оставка от нейния пост като член на Европейската комисия, за да поеме нова отговорност от 2 януари 2017 г. като главен изпълнителен директор в "Световната банка".

В текста на английски се посочва, че Георгиева ще ръководи Международната банка за възстановяване и развитие и Международната асоциация за развитие (IBRD/IDA). Това са две от петте институции, формиращи Групата на Световната банка. Останалите са Международната финансова корпорация (IFC), Международната асоциация за развитие (IDA), Международния център по регулиране на инвестиционни спорове (ICSID) и Многостранна агенция за гарантиране на инвестициите (MIGA).

Жан-Клод Юнкер изрази "огромно съжаление" за това, че Георгива напуска екипа му и добави: "Фактът, че беше поканена да поеме водеща роля в Световната банка е признание за многото ѝ таланти и за нейния професионализъм".

Еврокомисарят благодари на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за възможността да бъда част от неговия екип.

"Не е време за сбогуване, предстои още много работа. Но оставам завинаги благодарна за приятелството и професионализма, които срещнах в Брюксел", сподели Кристалина Георгиева.

 

За мен е чест, че през последните седем години работих за Европейския съюз и България като комисар по хуманитарна помощ ...

Публикувахте от Kristalina Georgieva в 28 октомври 2016 г.