Томислав Дончев: Открит е нефт в Черно море

Общество

28-10-2016, 16:40

Снимка:

offshoreenergytoday.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

В българското находище "Хан Аспарух" може да има 100 млрд. куб. м газ

Френската нефтена компания „Тотал” е открила залежи от нефт в блок „Хан Аспарух” в Черно море

"Намерили сме нефт в Черно море. Дано това да направи заседанията на Тристранния съвет по-комфортни в бъдеще“. 

С тези думи вицепремиерът Томислав Дончев откри срещата на Националния съвет за тристранно сътрудничество между бизнеса, синдикатите и властта, на която се обсъждат бюджета за 2017 година и разчетите за Здравната каса и общественото осигуряване.

Става въпрос за находището „Хан Аспарух”, на което държавата разчита, за да разнообрази енергийните си източници.

Информацията е във връзка с доклад на френската компания "Тотал" от петък. Прес рилийз на доклада е публикуван на сайта на компанията днес и в него пише, че е "открит нефт в Черно море (България)."  Откритието е направено при проучвателните сондажи с кораба Noble Globetrotter II в продължение на четири месеца. Компанията обаче не съобщава прогнозни количества.  

Припомняме, че през пролетта започна проучването на находището. Преди старта на водния сондаж в началото на месец май се разбра, че той ще достигне до 2000 метра, а след това ще продължи още 4000 метра в скалното дъно. Специалистите бяха подготвени за екстремни условия до 700 бара налягане и до 150 градуса температура по Целзий. Корабът "Noble Globetrotter 2" извърши сондажите. Предварителните разчети показаха, че в находището има залежи от над 100 млрд. кубични метра природен газ. Общата консумация за страната е 3 млрд. годишно. От откриването на нефт и газ до добиването му обаче може да е нужно десетилетие.

Съобщението на “Тотал” опровергава медийни слухове за липса на находище. Френската компания и българското правителство подписаха договор за проучване на блок “Хан Аспарух” през юли 2012 г. В консорциума “Тотал Е&П България”, “Тотал” държи 40%, австрийската OMV и испанската “Репсол” - по 30 на сто. Разрешителното за търсене и проучване на нефт и газ, издадено през август 2014 г., е за срок от 5 години. За правото да търси и проучва в блок “Хан Аспарух” консорциумът плати 40 млн. евро бонус на правителството, инвестиционната му програма е за около 1 млрд. лв.