Белгия подкрепя споразумението СЕТА

Белгийските политически лидери са постигнали консенсус в подкрепа на споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада

Това съобщи премиерът на Белгия Шарл Мишел след поредни преговори между представителите на белгийските провинции. Местното правителство на регион Валония е дало съгласието си за обща подкрепа на Белгия за СЕТА на федерално ниво.

Постигането на вътрешно-политическият компромис потвърди и регионалният министър-председател на франкофонската област Пол Маниек. Текстът с исканията на валонците е съгласуван само с останалите федерални части на Белгия без да е одобрен от представителите на другите 27 държави в ЕС, преди СЕТА да може да се подпише с канадското правителство, уточнява Ройтерс.

Договорът трябваше да бъде подписан днес, но канадският премиер Джъстин Трюдо отмени планираното си посещение в Брюксел, след като централното правителство в продължение на дни не успяваше да убеди Валония да се съгласи с условията на споразумението.

Съдържанието на исканията още не публично известно, но според белгийските медии, акцентите сред тях са възможността за предпазна клауза в споразумението за свободна търговия с Канада, както и промени в устройството на планираните международни арбитражи за търговски спорове между фирми и правителства.

Само след юридическа обосновка и политически консенсус сред всички 28 страни в ЕС, общността може да обяви готовност за подписването на международния договор.

Белгия беше единствената членка, която отказваше да даде съгласие след като България и Румъния свалиха миналата седмица резервите си в замяна на безвизово пътуване от 2017 година. Досега белгийската провинция Валония се противопоставяше на СЕТА. Тя настояваше за по-големи гаранции за спазването на определени стандарти в екологията, земеделието и правата на европейските работници и потребители.