Парламентът реши, дарените храни няма да се облагат с ДДС

Продуктите трябва да имат маркировка "дарение, не подлежи на продажба"

Храни, дарени до 30 дни преди изтичането на срока им на годност, да не бъдат облагани с ДДС. Това решиха депутатите окончателно. Продуктите трябва да имат маркировка "дарение, не подлежи на продажба" и дарението да не е повече от половин процент от годишния оборот на дарителя. Приетите текстове уреждат и правилата за транспортиране и съхранение на дарените храни.
Министърът на земеделието ще определя сроковете от и до, които могат да се даряват храни.

Съгласно промените от ДДС се освобождават даренията на хранителни стоки в полза на юридически лица с нестопанска цел за извършване на общественополезна дейност, вписани в регистъра и извършващи хранително банкиране.

Хранителното банкиране може да се извършва само от лица, които са получили разрешение за оператор на хранителна банка. Тези разрешения се издават за срок до 5 години. Изпълнителният директор на БАБХ може да откаже да издаде разрешение, ако заявителят е предоставил неверни данни или документи с невярно съдържание, или не отговаря на условията за издаване на разрешение. Такова разрешение може бъде издадено на лице, което няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения, разполага със собствени или наети обекти, които отговарят на хигиенните или на ветеринарно-санитарните изисквания и които са разположени в поне 20% от областите в страната. Лицето трябва да разполага със собствени или наети транспортни средства, когато това е необходимо за извършване на дейностите по хранително банкиране.