Павлова: Опонентите трябва да спорят за политики и визии, а не да плашат хората

Над 3080 са машините, които трябва да бъдат мобилизирани за почистване на републиканската пътна мрежа през зимата

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова поздрави всички строители по случай техния празник, който се отбелязва днес, на Димитровден. Тя им пожела здраве, късмет и още по-успешна строителна година. 

2016 г. е годината на малките и средните строителни фирми, съобщи министър Павлова в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия. Тя обяви, че именно тези фирми са участвали много активно в програмите за енергийна ефективност за саниране на сгради.  Поводът за обяснението й са думи на Симеон Дянков, че в сектор "Строителство" работят само 5 - 6 фирми.
Павлова напомни, че "разбира се, големите фирми печелят големи проекти, защото имат техника и поясни, че така е в цял свят".

Министър Павлова призова политиците да не плашат хората с бежанската криза само, защото сега има избори. 

"Като гражданин, аз не харесвам този див популизъм, който се разиграва в медии, социални мрежи. Тревога има, но да си играем със страховете на хората и да ги плашим, това е некоректно. Опонентите трябва да спорят за политики и визия а не да плашат хората. Те се измориха от този негативизъм", подчерта Лиляна Павлова.

"Убедена съм, че кандидатите на ГЕРБ за президент и вицепрезидент Цецка Цачева и Пламен Манушев са един прекрасен избор за балансирана, умерена, стабилна двойка, която заслужава да получи доверие. Казвам го, защото знам, че резки движения на България не й трябват", заяви тя. На въпрос на водещите относно социологическите проучвания, Павлова коментира, че те са нещо хубаво, но е по-важно какво ще решат българските граждани.

Министърът коментира и друга важна тема – идващата зима и подготовката ни да се справим с нея.

"Над 3080 са машините, които трябва да бъдат мобилизирани за почистване на републиканската пътна мрежа през зимата”, съобщи тя и уточни: "Това са комбинирани машини, които все още се използват в строителството. Те трябва да бъдат преоборудвани до първи ноември. Когато завали сняг, фирмите ще имат два часа да разположат оборудваните машини по пунктовете. При наличие на нарушения фирмите, отговарящи за почистването на пътищата, ще бъдат глобявани.”

„При обилен снеговалеж ще се затварят тунелите на магистрала „Хемус”,  в които движението се осъществява двупосочно в едната тръба. Когато имаме двупосочно движение в една тръба или едното платно на магистралата, ще сме длъжни да затворим изцяло този участък, той да бъде обработен и почистен, след което вече да пропускаме движението. За тировете ще има паркинги, където те ще трябва да изчакват, а леките коли ще преминават по обходни маршрути”, обясни регионалният министър.

„Не може и не трябва да очакваме чист, черен асфалт през зимата, дори и на магистралите”, подчерта Павлова.