Министър Ненчев: 2000 военослужещи могат да бъдат изпратени допълнително на границата при нужда

Приготвяме се за дългосрочна мисия, защото присъствието на южната граница на въоръжените сили на българската армия е от изключително голямо значение

Министерството на отбраната има готовност да изпрати на българо-турската граница в рамките на няколко часа допълнително 2000 военнослужещи, потвърди военният министър Николай Ненчев.

Приготвяме се за дългосрочна мисия, защото присъствието на южната граница на въоръжените сили на българската армия е от изключително голямо значение, каза Ненчев.

Всичко онова, което се случва в Афганистан, Пакистан, Иран, Ирак, Сирия, Либия, не ми дава основание за особено спокойствие, така че имаме готовност във всеки един конкретен момент в рамките на няколко часа да изпратим допълнително до 2 хиляди души, които са обучени и са преминали през специална подготовка.

Ще бъдат предприети конкретни мерки за подобряване на условията, при които живеят военнослужещите на границата. На 3-4 километра ще бъдат разположени фургони за тези, които дават 12-часови дежурства, а специалните сили по 24, някои от тях и по 48 часа, допълни Николай Ненчев:

Видях, убедих се на място при какви условия живеят. Убедих се в тяхната ефективност, защото за месец и половина бяха предотвратили влизането на 350 мигранти, което е един изключително голям успех.