Прокуратурата поиска имунитета на Делян Добрев

Искането се основава на доказателства, събрани от СГС за извършено от Делян Добрев в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма престъпление умишлена безстопанственост

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на депутата от ГЕРБ Делян Добрев.

Искането се основава на доказателства, събрани от Софийска градска прокуратура за извършено от Делян Добрев в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма престъпление умишлена безстопанственост, от което е настъпила щета за НЕК ЕАД в размер на  4 561 697, 27 евро. Деянието е извършено умишлено, последвали са значителни щети и случаят е особено тежък - престъпление по чл. 219, ал.4, вр.ал.3, вр.ал.2 от НК.

 

Ето и пълния текст, публикуван на сайта на Прокуратурата на Република България:

Според доказателствата от разследването, през 2004 г. „НЕК” ЕАД провел процедура „Договаряне с обявление” по реда на Закона за обществените поръчки с предмет „Избор на Архитект-Инженер за изпълнение на дейностите по програмата за финансиране и строителство на АЕЦ ”Белене”. Бил избран изпълнител „Парсънс Иендси Юръп Лимитед” /Парсънс/, в резултат на което на 31.01.2005 г. бил сключен Договор № I-455-05. Възложената с този договор работа била разделена на две фази: Фаза I - „Фаза на развитие и договаряне на проекта” /включва избор на изпълнител /строител/ на ядрена централа, подготовка и подписване на договор/ и Фаза II - „Фаза на изпълнение на проекта” /включва проектиране, осигуряване на качеството и контрол на качеството, лицензиране, строителство, промени в проектирането, въвеждане в експлоатация и инженерингово подпомагане за АЕЦ ”Белене”/.

На 28.03.2012 г. Министерският съвет приел решение № 250 за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене“. На 29.03.2012 г. това решение на МС е потвърдено от Народното събрание /Решение №3565-НС/.

Въпреки решенията на Министерски съвет и Народното събрание за прекратяване изграждането на АЕЦ „Белене”, Договор № I-455-05 от 31.01.2005 г. между „НЕК”ЕАД и „Парсънс Иендси Юръп Лимитед” /Парсънс/ не е бил прекратен. „НЕК” ЕАД  продължило плащанията по този договор, като сумата, заплатена след 28.03.2012 г. на Парсънс е в размер на 4 561 697, 27 евро.

Това обстоятелство е било известно на министър Делян Добрев, който въпреки вменените му права и задължения не е предприел каквито и да е действия за изпълнението на предложеното и гласувано лично и от него Решение на МС №250/28.03.2012 г. за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене”. Не са налични каквито и да е разпоредителни действия и издадени писмени заповеди или указания към ръководните органи на „БЕХ” ЕАД, респ. към „НЕК” ЕАД по отношение на дейности, които следва да се извършат във връзка с прекратяване на изграждането на АЕЦ, касаещи договора с Парсънс. Добрев не е взел отношение по тези въпроси въпреки и изпратеното му изрично писмо с Меморандум Изх.№ 91-РД-26/19.06.2012 г. от изпълнителния директор на  „НЕК”ЕАД, в който са развити въпроси относно прекратяването на договор № I-455-05/31.01.2005 г. Така, Делян Добрев, като министър на икономиката, енергетиката и туризма не е организирал и контролирал изпълнението на държавната политика в областта на енергетиката съобразно решенията на Министерския съвет и на Народното събрание.

Законова пречка за наказателното преследване на Делян Добрев е обстоятелството, че към настоящия момент същият е народен представител в 43 – то Народно събрание и в това си качество се ползва с имунитет.

След предложение от страна на наблюдаващите прокурори, отправено на 19.10.2016 г., главният прокурор е сезирал Народното събрание, тъй като съгласно чл. 70 ал. 1 от Конституцията в тези случаи Парламентът е органът, който може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване срещу народния представител Делян Добрев.