Евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова и Владимир Уручев се срещнаха с българи в Палма

След седмица, на 29 октомври организират и среща във Валенсия и региона

Българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова и Владимир Уручев се срещнаха с българи виспанския град Палма в събота, 22 октомври 2016г. По време на дискусията бяха обсъдени актуални теми от България и Европа, двустранните отношения между България и Испания,еврофинансиране за предприемачество, земеделие и енергетика, както ивъпроси в сферата на образование, култура и консулски услуги, интересуващи наброяващата над 10 000 души българска общност в региона.

 „Впечатляващи са усилията на българите на Балеарските острови да са активна диаспора. С г-н Уручев ще съдействаме за намирането на постоянна сграда за българското училище в Палма, което се разраства и вече има над 150 ученици и филиал в Калвиа“, заяви Ева Паунова по време на срещата, на която присъстваха и родители на деца от училището. Българските евродепутати посетиха няколко от часовете, които се провеждаха по същото време, и се ангажираха да повдигнат пред министерството на образованието и културата за изготвяне на специализирани материали за българските училища в чужбина, които имат много по-малко часове от тези в България.

 „Ще съдействаме българите в Палма да получават достъпни консулски услуги на място чрез изнесени посещения на консула ни във Валенсия,“ заяви Владимир Уручев. Еродепутатите получих покана за фестивала на българската култура „Носим България в сърцето си“, който ще се проведе за пета поредна година в Палма през март 2017 г. 

 Срещата в палма де Майорка е продължение на традицията на евродепутатите от групата на ГЕРБ/ЕНП да се срещат и разговарят с българската диаспора в Испания. В последните три години бяха проведени редица срещи с българските общности в Мадрид, Сеговия, Валенсия, Хатива, Енгера, Муро де Алкой и околните градове.След седмица, на 29 октомври 2016 г., Ева Паунова и Мария Габриел, която е ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП и заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент, организират среща с българите във Валенсия и региона. Дискусията ще се проведе в централата на Partido Popular в града от 19.00 часа.