Новият вело проект „Карай смело“ стартира в София

Градското колоездене набира все по-голяма популярност

Днес по обед стартира дебютното издание на новия проект за колоездачи „Карай смело“, съобщава www.sofia2018.bg. Инициативата е със социална отговорност, като да цели да образова възможно най-много хора и даде практични и теоретични насоки за градското колоездене.

Организаторите бяха подготвили редица активности и състезания за начинаещи и напреднали, байк траял демонстрации, както и индивидуално участие през различни обучения като:
- Градско колоездене с инструктор в реална среда (теория и практика)
- Байк траял техники за ефикасно преминаване през градски препятствия (теория и практика)
- Техническа вело грамотност (теория и практика)
- Първа долекарска помощ (теория и практика)
- Правилник за движение по пътищата (теория)

„Карай смело“ се организира от спортен клуб „Байктраял София“ в партньорство със Сердика Център, Фондация „София – европейска столица на спорта 2018“ и сдружение „Велоеволюция“.  Форматът е в два дни, като щепродължи и утре от 12 до 17 ч., мястото където са изградени отделните сетове е откритият паркинг на Сердика Център София. Ако ги изпробвате ще
можете да научите някои основни техники за преминаване през различни препятствия като бордюри, стълби, неравности, заобикаляния, все умения, които са нужни в ежедневното колоездене. Наред с това - кратко запознаване с правилата за движение, съвети за избор на маршрут и преминаване през различни типове кръстовища са останалата част от обучението, а специална сесия ще покаже как да окажем първа долекарска помощ.

„Чудесна инициатива, която покрай спортния и занимателен характер има много важна образователна кауза. София – Европейска столица на спорта приветства и застава зад всеки подобен проект, който помага на хората в стремежа им да бъдат здрави и активни,“ каза Анатоли Илиев, организационен секретар на София2018.

Градското колоездене набира все по-голяма популярност и общините полагат огромни усилия за да осигурят подходяща обстановка, която да го насърчи. Въпреки това сериозна част от хората, можещи да карат колело, трудно се приспособяват към градската джунгла, която крие различни рискове. Този проблем може да бъде обобщен с липсата на теоретични и практични умения
в повечето колоездачи, които да ги карат да се чувстват по-несигурни в своите действия.

Още в първия ден на събитието видяхме уникални изпълнение от майсторите на байк траял, мнозина преминаха обучение по първа долекарска помощ и първи стъпки на вело обучение с инструктор в градска среда, плюс теоретични модули от Правилника за движение по пътищата и др.

Общо над 300 човека се бяха записали онлайн за участие до началото на събитието. Все още можете да се регистрирате безплатно за всички обучения на www.karai-smelo.btsofia.com или просто да посетите активностите, които продължават до утре, неделя в 17 ч. Ето и програмата
за неделя:

12:00 – 12:30 Байк траял демонстрации
12:30 – 13:30 Обучение първа долекарска помощ (теория и практика)
13:30 – 16:00 Байктраял обучение (практика)
13:30 – 16:00 Градско вело обучение с инструктор в реална градска среда (практика) - 3 обучения с дължина един час започващи в 13:30, 14:30, 15:30.
15:00 – 15:45 Правилник за движение по пътищата (теория)
15:45 – 16:15 Техническо вело обучение (теория и практика)
16:00 – 17:00 Байк траял демонстрации

„Карай смело“ е за тези, които искат да се чувстват бързи и уверени на велосипеда, който става все по-популярен и обичан сред хората с активен и здравословен начин на живот.