Министър Кралев: За всяка федерация ще има специален, индивидуален подход

14 спортни федерации ще бъдат приоритетно финансирани

Четиринайсет спортни федерации ще бъдат приоритетно финансирани. Това заяви министърът на спорта Красен Кралев в Сливен. Той добави, че финансирането е на база постигнати олимпийски успехи.

„През изминалите три олимпийски цикъла седем федерации са носили олимпийски медали на страната. Има още седем, които са класирали състезатели от I  до VIII място, така че финансирането приоритетно ще бъде за тях”, коментира спортния министър и уточни, че през годините много федерации са получавали финансиране без да дават конкретни резултати. За 7-те спорта, които са с олимпийски, световни и международни постижения,  министерството ще изисква повече, категоричен беше Кралев. Всички родни федерации трябва да представят отчет за изминалия 4-годишен цикъл и план – програма за работа през  новия цикъл.

„За всяка федерация ще има специален, индивидуален подход”, обясни още министър Кралев. Сред идеите за реформа в спорта са изграждане на 6 регионални центъра по борба за сметка на международните лагери, обясни още министър Кралев. „ С тези промени, засилвайки вътрешния календар и увеличавайки броя на срещите между центровете ще се ангажират повече състезатели, до 8 в категория, в зависимост от ранглистата. Така ще се даде тласък на развиване на по-силна конкуренция, като във всяка категория ще се подготвят много повече равностойни състезатели”, каза още спортния министър Красен Кралев.

С аналогичен план за работа е и федерацията по бокс. 44 са родните федерации, които получават държавно финансиране.