Цветозар Томов: Каквото и да реши парламентът, изборите няма да бъдат опорочени

Квадратчето „Не подкрепям никого“ не оказва никакво влияние върху избирателната активност

Това каза по време на семинар говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов. 

„Избирателната активност трябва да е над 50%, за да има победител на първи тур на президентските избори. Второто условие е победителят да е получил повече от 50% от действителните гласове. В Конституцията е формирано класическото правило за определяне на победител. Със задължителното гласуване се появява опцията за квадратчето „Не подкрепям никого“, защото би следвало избирателят да има легален ход, когато не желае да гласува за никого. Изборната администрация обявява един глас за недействителен или когато са нарушени правилата за гласуване, или когато не е отразен правилно вотът и не може да се разбере еднозначно за кого е гласувал човекът“, уточни Томов. 

По думите му при варианта да има победител на първи тур, вероятността за обръщане на вота на втори тур е много ниска. Според него каквото и да реши парламентът, изборите няма да бъдат опорочени. „Не казвам, че изборите в България са идеално чисти. Не е имало такива, които да не са решавани от избирателите. Хипотезата, че изборите нямат значение, е хипотеза, която лично аз отхвърлям“, коментира Томов. 

Той обясни процедурата, по която се приема секционният протокол, като уточни, че СИК трябва да предаде цялата изборна документация в РИК, а самите протоколи да бъдат въведени в компютрите на информационните служби. 

„Към момента броят на избирателните секции в чужбина е 301 в 71 държави. Изборният ден извън страната започва в 7.00 часа местно време и приключва в 20.00 часа местно време. Особеността е, че въпреки че има предварително съставени избирателни списъци, избирателите в чужбина могат да упражнят правото си на глас в удобна за тях секция, като бъдат дописани в списъка. Те ще трябва да попълнят и декларация, че няма да гласуват или не са гласували и на друго място“, това обясни Йорданка Ганчева, член на ЦИК. 

В София ще има три Районни избирателни комисии (РИК), където да могат да се предават бюлетините от Секционните избирателни комисии (СИК). Това каза по време на работния семинар говорителят на Централната избирателна комисия  Александър Андреев. „Столична община ще определи къде ще бъдат разположени те. Отчитането на резултатите за изборите за кмет в район „Младост“ ще бъде от Общинската избирателна комисия (ОИК). В местните избори водещата комисия е именно тя“, подчерта Андреев.