Д. Добрев: Обвиненията за АЕЦ "Белене" не са предизборна кампания

Не е сериозно да се смята, че по време на предизборна кампания държавното обвинение и институциите ще спрат да си вършат работата

"Никого не включваме в предизборната кампания. Имаме си кандидат и се занимаваме с него. Не е сериозно да се смята, че по време на предизборна кампания държавното обвинение и институциите ще спрат да си вършат работата”, заяви в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия Делян Добрев, председател на Комисията по енергетика в Народното събрание. Така той коментира обвиненията, че в предизборния месец трима червени министри бяха уволнение, а един от тях дори ще бъде изправен на съд. Относно обвиненията за АЕЦ „Белене” Добрев обясни, че обвиненията са повдигнати, защото при продажбата на старото оборудване то е оценено на 295 млн. евро. Впоследствие е сключен договор, който е на стойност на 205 млн. евро.

Делян Добрев категорично отрече някой някога да е привилегировал Христо Ковачки. „Имаше редица дела, които се водят с дружества, свързани с Христо Ковачки. Държавата си защитава интересите”, отговори председателят на Комисията по енергетика на въпрос дали подкрепят бизнесменът.

"Задълженията на Ковачки вероятно са по-малки. Договорът за наем няма общо с концесията. Тази концесия се е дала под условие на едно държавно дружество, след това незнайно как тези права се прехвърлят на едно частно дружество без пари, даже не и за 1 лв., с решение на МС. Това става в края на февруари 2007 г. После тя продава тези права на друга частна фирма за 35 млн евро тези права. Защо става това?", пита той.

„Не обвинявам никого. Ще направим доклад и ще го предадем на прокуратурата”, допълни Добрев.