Единствен ЦСКА от българските отбори е побеждавал на Острова

"Армейците" отстраняват действащия европейски шампион Нотингам след два пъти по 1:0

Сблъсъкът между Арсенал u Лудогорец ще е 19-ият между английски и роден тим на Албиона в евротурнирите. Разградчани бяха и последният отбор, който гостува на Острова. В миналото си участие в груповата фаза на Шампионската лига (сезон 2014/15) те загубиха с 1:2 от Ливърпул на "Анфилд", пише "Тема спорт".

Възпитаниците на Георги Дерменджиев ще се опитат да станат едва вторият български тим, който побеждава в Англия. Единственият е ЦСКА, като армейците дори могат да се похвалят с два успеха, при това над действащи еврошампиони.

През сезон 1980/81  ЦСКА отстранява действащия европейски шампион Нотингам след два пъти по 1: 0  в София и в Нотингам. В София пред 70 000 зрители ЦСКА побеждава с попадение на Цецо Йончев. .Ето как се развива паметния втори мач за великия тим на "армейците" на Острова. Червените гостуват в 1/16-финал за КЕШ (турнирът, предшественик на Шампионската лига) на Нотингам и го бият с 1:0. В 33-ата минута отбраната им отбива атака на двукратния еврошампион, топката попада у Пламен Марков, който литва пазача си и зад центъра подава напред към намиращото се с гръб към вратата магическото крило Цветан Йончев.

Цецо само чуква топката към снажния централен нападател Спас Джевизов, който я поема в дясната част на терена, докато техничният халф Ружди Керимов се измъква от десния бек Вив Андерсън. Спас вижда спринта му и хвърля великолепен пас. Ружди излиза пред Андерсън, нахлува в наказателното поле отляво, вратарят Питър Шилтън тръгва да го пресрещне, но с вътрешен удар с по-неудобния си ляв крак българинът пуска топката покрай него в обратния ъгъл. Кълбото минава по диагонала покрай плонжа на стража и спира в мрежата - 0:1 -публиката на "Сити Граунд" ръкопляска, а българите детронират англичаните.

През 2005/06 ЦСКА печели на "Анфилд" срещу Ливърпул пак с 1:0 - с попадение на Валентин Илиев, но тогава отпада след 1:3 в първия двубой на "Васил Левски". Освен това армейците и два пъти постигат равенства срещу английски съперници - 2:2 срещу Нюкасъл и 1:1 срещу Блекбърн. С ремита от Острова са си тръгвали Левски - 1:1 с Уотфорд и Литекс - 1:1 с Астън Вила.

Интересното е, че Арсенал ще е 13-ият английски съперник на българските отбори в Европа. Предишните са Челси, Ковънтри, Нотингам, Ливърпул, Манчестър Юнайтед, Нюкасъл, Блекбърн, Уотфорд, Болтън, Мидълзбро, Астън Вила и Фулъм.