Цигарите поскъпват с между 10 и 15 стотинки oт догодина

Акцизът вече ще е 101 лв. за 1000 къса, вместо сегашните 70 лв.

Увеличение на акциза за цигарите с около 27 процента. Това гласуваха депутатите с промените в Закона за акциза и данъчните складове на първо четене, внесен от Министерския съвет, предава БНТ.

Акцизът вече ще е 101 лв. за 1000 къса, вместо сегашните 70 лв. Което означава, че една кутия цигари ще поскъпне с около 10-15 стотинки. Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова коментира, че още от миналата година е ясно, че следващите 3 години акцизът трябва да бъде вдиган поетапно, за да достигнем минималния акциз в Европа, какъвто ангажимент сме поели с договора за присъединяване към Европейския съюз, и това, по думите й, е неизбежно.

"Общо взето, доста забавихме вдигането на цигарите в предходните години по причини на криза и сега трябва да наваксаме. Ще се компенсира това, което миналата година се случи - тогава се получи така, че по-голям беше ръстът в средния и по-високия клас, и по-нисък беше ръстът в по-ниския клас цигари; с предложеното тази година всъщност ще се изравнят ръстовете", заяви Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси, ГЕРБ.