Психолог: Момичетата, които гледат зверския бой в Бургас, са по-опасни и от побойничката

Такова насилие винаги е имало, но не е снимано и поствано в мрежата

Момичетата, които гледат зверския бой между ученички в Бургас, са по-опасни и от побойничката. Хората, които нищо не правят, са най-опасните в тази ситуация, защото  създават среда, подходяща за насилие, каза в „Здравей, България“ психологът Анна Жукивская.
Дядото на 14-годишната Николета, която на видеоклипа се вижда как удря връстничката си, сподели пред камерата Нова телевизия, че не е изненадан, защото момичето било много буйно.
„Момичетата са много по-вербално агресивни и те използват социалните мрежи по по-различен начин. Физическото насилие не е толкова характерно за момичетата, въпреки че винаги е съществувало, но в много по-малък процент. Момчетата са тези, които се бият, а момичетата пускат слухове в мрежите и снимат. Когато не може да си комуникираме добре, започва тази агресия“, коментира Жукивская.
„Такива случаи винаги е имало, но в дискотеките. По улиците пък ставаше т.нар. джобене. Човек навсякъде можеше да стане обект на такова насилие, но то не се виждаше, защото не се постваше в социални мрежи. В този клип имаме момиче, което бие, жертва, понасяща удара, девойка, която снима и пасивни наблюдатели. Те също са участници в този тормоз. Тези, които нищо не правят, са най-опасните в случая, защото те създават среда. Тези хора могат поне да се опитат да възпрепятстват качването на клипа във Фейсбук“, добавя психологът.
Според нея, в училищата трябва да има психолози, които да предотвратяват подобни случаи, т.е. да видят някаква тенденция и да съберат участниците в това деяние. „Ролята на родителите е също много важна. Добре е детето да каже какво чувства и мисли. Ако детето каже какво иска, може да се предотврати един такъв ръкопашен бой. Този, който бие, вероятно е бил бит някога. Такива деца са свикнали да бъдат наказвани. Няма да им направят впечатление поредните наказания“, каза още Анна Жукивская.
Според нея, образователната система трябва да представя на децата добри примери, за да намалее агресията.
Димитрина Папаринова от СОУ „Добри Чинтулов“ пък заяви, че Николета е добра ученичка с голям интелектуален заряд. И тя съжалява, но случилото се е станало, заяви учителката.