Калфин срещу Трайков в първи телевизионен дебат

Двамата си размениха остри реплики и по темата енергийни проекти с Русия

Кандидатите за президент Трайчо Трайков (Реформаторски блок) и Ивайло Калфин (АБВ)  проведоха дебат в сутрешния блок на Нова телевизия. Двамата разискваха вътрешната и външната политика на България, съдебната система, бежанците. Първоначално двамата представиха идеите си, а после в рамките на минута влизаха в дебат по съответната тема.

 

Според Калфин президентът трябва да има повече правомощия - например ветото му да се отхвърля с по-голямо мнозинство и да има законодателна инициатива. Трайков обаче смята, че правомощията на държавния глава са достатъчни, ако се използват. „България е там, където сама се постави. Ние сме членове на ЕС и НАТО, но не достатъчно активни и това трябва да се промени“, заяви Калфин за външнополитическите теми. Според него темата за русофили и русофоби не стои. Противопоставянето на изток и запад било в интерес на България.

Трайчо Трайков е категоричен, че България е Европа и това е изборът. Калфин посочи темата с бежанците като особено важна във вътрешнополитически план, но решението е изцяло външнополитическо. Според Трайков това не е така и не трябва да се позволява каналджийската мафия. Двамата си размениха остри реплики и по темата енергийни проекти с Русия.

"Вие и вашите съмишленици казвате колко е лоша Русия, затова сега едни проекти не минават през нас, а през наша съседка", поде Калфин.
 "Вие сте запознати, ама май не сте. В случая с "Турски поток" – това е една неизгодна за Русия сделка, само за да покажат, че Турция има приятели. Газопровод през Турция за Европа няма да има, ако искате може да го запишем", направи се на пророк Трайков.

Калфин и Трайков си зададоха един на друг и по 2 неудобни въпроса.

Кандидатът за президент на Реформаторите попита Калфин какво му е отношението и оценката на заменките по времето на "Тройната коалиция", когато е бил вицепремиер. Имаше си институтции, коиго ги подготвяха, не съм имал преки правомощия над тях, но след като нямаше глоби от ЕК по темата, не виждам защо имаше толкова плашене, беше отговорът на Калфин.

Вторият въпрос на Трайков беше Крим на коя държава е. Калфин каза, че полуостровът де юре е на Украйна. Първият въпрос на Калфин пък беше каква е целта на участитето на Трайков - дали да бъде избран и какво ще е участитето тогава на реформаторите в правителството. Това зависи от Бойко Борисов, беше отговорът на Трайков. И че най-доброто било Меглена Кунева да подаде оставка като следствие от победата му на изборите. Вторият въпрос беше какво трябва да направи България на Балканите.

България трябва да направи така, че в Македония да има пробългарски настроен политически елит – очевидно комунистите и Държавна сигурност се провалиха, каза Трайков.

Водещите припомниха, че и двамата кандидати за президент са били министри в правителства на Бойко Борисов. "Мен ме освободиха заради изнудване на Русия, вас ви освободиха като част от изнудването на Русия", каза Трайчо Трайков. "Точно за половин ден всички представители на АБВ излязоха от властта, за разлика от Реформаторския блок, където не знаем кой кой е", отвърна Калфин.