Асоциация Анимус: Работа в чужбина само чрез легализиран посредник

Работата в чужбина може да се окаже капан, ако тя не е организирана по легален начин

Работата в чужбина може да се окаже капан, ако тя не е организирана по легален начин чрез легализирани посредници, ако човек попадне в ситуация на експлоатация, където неговите права са погазени, работи повече от разрешеното и получава ниско заплащане, живее в лоши условия, няма свобода на движение, отнети са му документите и телефона. Това каза в "Денят започва" БНТ Надя Кожухарова от фондация "Асоциация Анимус".Тя добави, че такъв тип престъпление най-често се открива в секторите, където има нискоквалифициран труд, а жертви стават хора, които не познават правилата за работа в чужбина, не знаят как работят институциите, които могат да им помогнат, а и често не знаят езика.

Според Кожухарова най-притеснителното е, че "съществува много висок толеранс към злоупотребите от тези хора, които на практика отиват в чужбина, за да оцелеят и за да могат да изхранват семействата си".

Ако планирате да работите в чужбина, може да се обадите на безплатния телефон на 0800 186 76. Специалистите от "Асоциация Анимус" ще ви дадат цялата информация, от която се нуждаете, така че да избегнете рисковете.

От "Асоциация Анимус" алармират, че когато се заминава в чужбина, да се търси работа чрез легализиран посредник. Легализираните посредници са обявени на сайта на Агенцията по заетостта.