Очакват се нови обвинения за АЕЦ Белене днес

Румяна Арнаудова: Касае се за длъжностни лица и за престъпление по служба

Днес се чакат нови обвинения за сделката за продажба на старото оборудване на АЕЦ "Белене", за което в понеделник обвиняеми станаха двама бивши изпълнителни директори на Националната електрическа компания (НЕК), информират от "Хоризонт", БНР.

По-рано говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова поясни:

Касае се за длъжностни лица и за престъпление по служба. Ще затрудним разследването, ако предоставим повече информация на този етап. Имайте търпение, прокуратурата ще информира за всяко действие, което предприема.

Любомир Велков и Мардик Папазян са обвинени за съзнателно сключване на неизгодна сделка за продажба на старото оборудване за АЕЦ "Белене". Подписаният от тях през 2007 година договор с "Атомстройекспрот" е ощетил НЕК с малко над 77 милиона евро, изчисли прокуратурата.

Именно с този договор вчера бяха предприети смени в ръководствата на държавни дружества, свързани с енергетиката. В процедура по смяна са трима министри от правителството на Сергей Станишев – Асен Гагаузов, Румен Овчаров и Петър Димитров. Последните двама са били министри на енергетиката именно в периода, когато Велков и Папазян подписват рамковия договор за АЕЦ "Белене", припомни, анонсирайки рокадите, за които от Реформаторския блок настояват отдавна, председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев.

Днешните обвинения заради АЕЦ "Белене" няма да са последните. Според неофициална информация до края на седмицата ще има още.