Депутатите отмениха месечната си ваканция

На извънредно заседание на парламента днес депутатите решиха да отменят дългата предизборна ваканция, гласувана миналата седмица

Със 177 гласа "за" депутатите отмениха предизборната си ваканция. Нито един не гласува против, а 10 се въздържаха.

По предложение на Цветан Цветанов от 2 до 4 ноември няма да се провеждат заседания и няма да се ползват служебни коли, с изключение за участия в комисиите.

От БСП и ДПС се възпротивиха и не подкрепиха предложението, което все пак бе гласувано от мнозинството. Това означава, че депутатите ще работят до края на другата седмица и от 28 октомври до 2 ноември няма да работят, а ще се отдадат на предизборна агитация.

В дневния ред на депутатите днес е включено още проекторешение за създаване на временна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства по проекта АЕЦ "Белене" от 2006 година до края на септември 2016 година, довели до огромни задължения за българската страна.

В програмата на заседанието са второ четене на промени в Закона за военната полиция, първо гласуване на промени в Закона за акцизите и данъчните складове в Закон за задълженията и договорите. Депутатите трябва да обсъдят и изменения в Изборния кодекс, по които има внесени няколко законопроекта.

От ГЕРБ предлагат да отпадне ограничението за разкриване на до 35 изборни секции за държавите – членки на ЕС. ДСБ искат изобщо да отпадне това ограничение.

Партия АБВ ще настоява или разрешеният брой секции в чужбина да стане 55, или ограничението да отпадне.

От Патриотичния фронт заявиха, че ще оттеглят подкрепата си към правителството, ако отпадне ограничението за разкриване на секции в Турция.

БСП предлага да отпадне квадратчето "не подкрепям никого", а от АБВ смятат, че то или трябва да отпадне, или да се запише, че ще се брои за действителен глас само за президентските избори. Реформаторите искат този вот да се брои за действителен глас.

Според ГЕРБ във всички видове избори този вот трябва да се отчита като действителен и да участва при определянето на изборния резултат. Обсъждането на промените в Изборния кодекс ще продължат и в сряда.

За тогава е насрочено друго извънредно заседание.

Вчера ГЕРБ внесе спешни поправки за отпадане на ограничението за броя на секциите в чужбина, но само за страните в Европейския съюз (ЕС), както и за отчитане на гласовете "Не подкрепям никого".

Малко по-късно премиерът Бойко Борисов отново дойде в парламента на среща с Реформотарския блок и Патриотичния фронт, инициирана от Валери Симеонов.

На нея бе постигната договорка ограничението от 35 секции в чужбина да отпадне само за страните от ЕС, като така се спази условието на Фронта за подкрепа на правителството – да не се увеличават изборните бюра в Турция. А "Не подкрепям никого" да се брои при отчитането на резултата само на мажоритарните избори, т.е. за президент и за кмет, за да не бъдат методиките за това в разрез с конституцията.

За пропорционалните избори, в т.ч. и парламентарни, протестните гласове няма да участват в определянето на резултата, което няма да доведе до изкуствено вдигане на 4-процентовата бариера за влизане на партии в Народното събрание, срещу което протестираше Реформаторският блок.