Министър Рашидов с признание от правителството на Германия

Проф. Моника Грютерс: Успехите ви като министър са отличен пример, че България се намира на добър път за развитие

„Успехите ви като министър са отличен пример, че България се намира на добър път за развитие” – с тази висока оценка държавният министър към федералния канцлер и представител на Федералното правителство на Германия за културата и медиите проф. Моника Грютерс посрещна днес българския министър на културата Вежди Рашидов, който е на кратко работно посещение в Берлин. Срещата се състоя в сградата на Федералното канцлерство на Германия и на нея присъстваха българският посланик Ради Найденов и главният секретар на Министерството на културата Стоян Стоянов.


Проф. Грютерс поздрави Вежди Рашидов за амбициозната му цел България да се представи със запомняща се културна програма по време на Българското председателство на Европейския съюз през 2018 г., още повече, че тогава е и Европейската година на културното наследство. Тази инициатива е силно подкрепена и от България, и от Германия.
Германия ще предостави на България най-ценното от своя опит в председателството на ЕС, заяви Моника Грютерс. Вежди Рашидов изрази подкрепа за идеята за концерт по време на нашето Председателство да бъде поканен и Европейският младежки оркестър и така държавите от ЕС да покажат, че застават зад младите таланти. Идеята на Вежди Рашидов по време на Председателството да се направи изложба на спасени от европейските държави културни ценности бе силно приветствана от Моника Грютерс. Двамата министри се обединиха около българското предложение България и Германия да подпишат Споразумение за предотвратяване на нелегалния трафик на културни ценности и създаване на централизирана информационна система в тази област, която да е достъпна за всички заинтересовани институти. На 6 август т. г. Германия е приела нов Закон за културните ценности, който дава много ясен и много строг регламент за вноса и износа на такива предмети. Този закон ще улесни връщането на задържаните преди години от германската полиция близо шест хиляди монети и други дребни ценни предмети с доказан произход от България. Досега поради съдебни процедурни пречки и особености на законодателството връщането им не е било осъществено.

Германската министърка на културата проф. Грютерс прие и предложението на Вежди Рашидов двете страни да подготвят текст на Споразумение за филмови копродукции. Това ще е своеобразно продължение на сътрудничеството, което двете държави имат в рамките на Евроимаж (EURIMAGES).