Лиляна Павлова: Новият дневен ред е стъпка по пътя на постигане на устойчиво развитие на градовете в света

Министърът на регионалното развитие и благоустройството направи изказване от името на България на Третата конференция на ООН по въпросите на жилищната политика и устойчивото градско развитие

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова направи изказване от името на България на Третата конференция на ООН по въпросите на жилищната политика и устойчивото градско развитие (ХАБИТАТ III), която се провежда в Кито, Еквадор.

Радвам се да видя тук всички заинтересовани страни, обединени от една обща кауза и идея. Предизвикателствата, пред които сме изправени днес, подчертават необходимостта от колективна визия за градското развитието, която да насочи всичките ни усилия към постигане на Целите за устойчиво развитие, заяви министър Павлова като отбеляза, че Новият дневен ред за градовете, чието обсъждане е във фокуса на конференцията на най-високо ниво, цели да отговори на градските предизвикателства като даде възможност да се работи в тясно сътрудничество с градовете за устойчиво развитие и високо качество на живот. Този нов модел интегрира всички аспекти на устойчивото развитие за насърчаване на равенството, благополучие и споделен просперитет.

Министър Павлова изтъкна, че концепцията за полицентрично и балансирано териториално развитие има голям потенциал и висока добавена стойност за справяне с основните предизвикателства в градските райони, включително тези, свързани с миграционните процеси.

В речта си на форума тя заяви също, че защитата на човешките права на децата е сред водещите приоритети на българското правителство, а специално внимание се обръща и на жилищната политика, работните места и уменията в местната икономика, промените в климата, енергийния преход, градската мобилност, подобряването на сигурността и граничния контрол.

Министър Павлова акцентира върху връзката между Декларацията от Кито и Градския дневен ред на ЕС, която е гаранция за постигане на синергия и доказателство, че всички ние ще вървим в правилната посока - откривайки правилния баланс между икономическия растеж и качеството на живот, между икономическия просперитет и социално благоденствие.