10 млрд. лева да са разходите на ДОО за 2017 г., според проектобюджета

Държавата готви увеличение на минималния осигурителен доход

Разходите на Държавното обществено осигуряване през 2017 година да са 10 милиарда 375 милиона, според проектобюджета на Националния осигурителен институт, цитиран от БНР.

Близо 9 милиарда лева ще отидат за изплащането на пенсиите, включително индексацията с 2.4 на сто от първи юли. И през 2017 година парите, които държавата събира от осигуровки, няма да покрият харчовете на общественото осигуряване.

4,3 милиарда лева ще е дупката и тя ще се покрие със средства от държавния бюджет чрез събраните данъци. С един процент ще се увеличи вноската за пенсия от 2017-та.

Няма да се вдигат минималните осигурителни прагове по професии. Заради по-високата минимална заплата от 460 лева, която се планира, ще се увеличат само праговете, които сега са под това ниво.

Държавата готви увеличение на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. Минимумът ще е 460 лева при 420 в момента.

Продължава да се повишават възрастта и осигурителният стаж, необходими за пенсия при всички категории труд. В сектор "Отбрана" ще се искат 53 години навършена възраст и 27 години стаж за двата пола. Очаква се догодина броят на пенсионерите да намалее с около 3 000 души.

Припомняме, преди дни в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) от държавната квота бяха приети двама нови членове. Те са Любомир Йосифов, директор на дирекция "Правна" в Министерството на образованието и науката и проф. д-р Богомил Манов от Съюза за стопанска инициатива.

Попълването на състава се налага поради законовото изискване Надзорният съвет да се състои от по един представител на всяка от представителните организации на работниците и служителите и работодателите, и равен на тях брой членове, определени от правителството.

На 11 август 2016 г. Министерският съвет разшири списъка на национално представените организации, като включи в него и Съюз за стопанска инициатива.

Така представителите на бизнеса и на синдикатите в Надзорния съвет на НОИ нараснаха от шест на седем и това наложи държавната квота също да бъде допълнена с още един член.