Ирина Бокова е получила "смъртни заплахи"

Те са получени след критиките й срещу гласуването в четвъртък в комисията

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е получила смъртни заплахи,  съобщават медиите в Израел, цитирани от Нова ТВ. Причината е решение на ЮНЕСКО по проект за резолюция за светите места в Йерусалим. Решението предизвика гневът на Израел. Както и критика от страна на Ирина Бокова, която не се съгласи с формулировките в текста. Според израелците, след като Бокова е критикувала проекторезолюцията, от арабска страна са дошли заплахи. И се е наложило охраната й да бъде засилена.

Текстът, внесен от седем арабски държави, бе приет в четвъртък от комисия на ЮНЕСКО и веднага бе осъден от Израел като отричащ хилядолетната връзка на евреите с Йерусалим. Този текст трябва да бъде подложен във вторник на друг вот, този път за евентуалното му окончателно приемане от Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО на пленарно заседание.

Арабските страни се държат с отблъскващия маниер на хулигани срещу останалата част на света и ръководството на ЮНЕСКО. Генералният директор Ирина Бокова получи заплахи за живота си и охраната й трябва да бъде засилена“, каза израелският представител Кармел Шама-Коен по израелското обществено радио.

„Тези заплахи й бяха отправени след критиките й срещу гласуването в четвъртък в комисията“, каза израелският дипломат.

Причина за гнева на Израел е текст, отнасящ се за Храмовия хълм в Източен Йерусалим – палестинската част на града, окупирана от 1967 г. и анексирана от Израел – анексирането й се смята от ООН за незаконно. Храмовият хълм е третото по значение свято място за мюсюлманите и най-свещено място за юдейската религия. Въз основа на мирния договор, сключен с Израел, Йордания контролира административно мюсюлманските светини в Йерусалим, но достъпът до тях се контролира от Израел.

Проекторезолюцията, „отхвърля историческите еврейски връзки със свети места в Йерусалим и осъжда Израел като "окупационна сила" за различни действия, предприети на тези места, включително ограничаване на достъпа до тях на мюсюлмански поклонници". По-рано тя стана и причина Израел да прекрати сътрудничеството си с организацията на ООН за образование, наука и култура.

В писмо, изпратено до генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, израелският министър на образованието Нафтали Бенет обвини ЮНЕСКО в игнориране на „хиляди години еврейски връзки с Йерусалим“ и оказване на помощ за „ислямисткия терор“.

"Франс прес" припомня, че миналата седмица Бокова се обърна срещу международната организация и заяви, че „наследството на Йерусалим е неделимо, и всяка от неговите общности има право на изричното признаване на нейната история и връзка с града”.

"Да се отрича, прикрива или да се правят опити да бъде заличена която и да е от еврейските, християнските или мюсюлманските традиции заплашва интегритета на това място", каза тя.