Министър Павлова ще представя България на третата конференция на ООН

Министър Павлова ще направи официално изказване от името на България във връзка с приемането на Новия дневен ред за градовете

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще участва в третата конференция на ООН по въпросите на жилищната политика и устойчивото градско развитие (ХАБИТАТ III), която ще се проведе от 17 до 20 октомври 2016 г. в гр. Кито, Република Еквадор.
Над 36 000 делегати, сред които високопоставени представители на институции, международни организации, неправителствен сектор, академични среди и др., ще обсъждат в Кито предизвикателствата пред планирането и управлението на населените места в контекста на целите за устойчиво развитие и борбата с изменението на климата. Третата конференция на ООН по въпросите на жилищната политика и устойчивото градско развитие, която се провежда 20 години след втория форум по тази тематика, подготвя нов и ориентиран към резултатите глобален градски дневен ред. Основни цели на форума са подновяването на политическия ангажимент за устойчиво градско развитие, оценката на постиженията до момента, намиране на решения за борба с бедността, както и идентифициране и справяне с новите предизвикателства. Акцент в конференцията е Декларацията от Кито, с която ще бъде приет Нов дневен ред за градовете като стратегическа рамка за устойчиво и интегрирано градско развитие на глобално, национално и местно ниво с принос към изпълнение на Целите за устойчиво развитие и Дневния ред за устойчиво развитие 2030. По време на форума Министър Павлова ще направи официално изказване от името на България във връзка с приемането на Новия дневен ред за градовете.
В рамките на посещението си в Еквадор министър Павлова планира да проведе двустранни срещи с министъра на градското развитие Мария де лос Анхелес Дуарте, кмета на гр. Кито Maурисио Родас и др.