"Берое" загуби "Битката за Тракия" в страхотен трилър

Двубоят се превърна в истински футболен трилър

"Берое" загуби злощастно дербито на "Тракия" от "Ботев" Пловдив с 3:4 под проливния дъжд в Стара Загора. Двубоят се превърна в истински футболен трилър с множество обрати, емоции, червен картон и атмосфера по трибуните. 

Лудо начало на 92-я сблъсък между „Берое“ и „Ботев“ Пловдив. Въпреки по- добрия старт  за „зелените“, „жълто- черните“ стигнаха до първото попадение още в първата минута. Омар Косоко се пребори за една спорна топка с Илия Миланов в центъра на терена, пресече, напредна с топка в крака и излязъл сам срещу вратаря Благой Макендижев се разписа с прехвърлящ удар за 1:0.

Въпреки ужасното начало беройци не се спряха в търсенето на попадение и броени минути по-късно Жуниор Мапуку след година и два месеца прекъсване вдигна трибуните на крака! Веско Пенев проби отляво, центрира в наказателното поле към Емил Гъргоров, той се размина с топката, но тя попадна в Мапуку, който с красив удар я прати във вратата с помощта и на горната греда – 1:1.

След гола беройци продължиха да доминират тотално на терена, като усилията им се увенчаха с успех в 37-та минута, а героят отново бе познат – Жуниор Мапуку. Конгоанският нападател направи самостоятелен пробив, навлезе в наказателното поле, затвори се към аутлинията, стреля от малък ъгъл, но вратарят Георги Георгиев подцени ситуацията и топката мина под плонжа му за 2:1 за „Берое“!

Само 5 минути по-късно обаче гостите нелогично изравниха резултата. Омар Косоко навлезе опасно в половината на домакините, бе фаулиран от Веско Пенев, който получи жълт картон за нарушението. Капитанът на „жълтите“ Тодор Неделев се нагърби с изпълнението на пряк свободния удар и бе точен в десния ъгъл зад Благой Макенджиев. Така двата отбора се оттеглиха на почивка при равенство 2:2.

В 52-та мин. „Ботев“ излезе отново напред в резултата. Автор на 5-то попадение в срещата бе Жоао Пауло, който успя да засече пас по земя на Омнибес. Сериозна вина за попадението имат халфовете на домакините Като и Охене, които много бавно се придвижиха при  контра- атаката на „Ботев“ и оставиха Тодор Неделев да напредне необезпокояван около 30 метра, след което капитанът на „канарчетата“ намери свободния вдясно Меледже Омнибес.

Третият гол по никакъв начин не притесни „зелените“, които за първи път от началото на сезона показаха на своите привърженици, че нападателният и красив футбол не им е чужд. При един от опитите си в 60-та мин. „Берое“ стигна до правото да изпълни наказателен удар. Атанас Зехиров бе препънат от Крум Стоянов и главният съдия Стефан Апостолов посочи бялата точка. Без никакво съмнение зад коженото кълбо застана Жуниор Мапуку, който с техничен удар направи резултата 3:3, а с това ознаменува и повторния си дебют с хеттрик.

Само 6 мин. след третото попадение на беройци Омар Косоко получи втори жълт и съответно червен картон за грубо нарушение срещу влезли Давид Манга.

Останали с човек по- малко гостите успяха да стигнат до 4-то попадение в 80та минута. Поредната грешка в защитата на „Берое“ бе наказана от капитана Тодор Неделев, който бе оставен абсолютно сам на точката на дузпата. Асистентцията бе дело на Жоало Пауло.

В оставащите минути "зелените" опитаха всичко по силите си, за да се върнат отново в срещата, но защитата на черно- белите не позволи нови опасности пред вратаря Георги Георгиев.

С победата "Ботев" дръпна в класирането с 17 точки, а "Берое" записа поредна загуба и остава с актив от едва 13 пункта.

Състави

„Берое“: Благой Макенджиев, Атанас Зехиров, Илия Миланов, Георги Динков, Веселин Пенев(к), Кохей Като, Карлос Охене, Борислав Цонев, Жуниор Мапуку, Александър Василев, Емил Гъргоров;

Старши- треньор: Александър Димитров

„Ботев“ Пловдив: Георги Георгиев, Цветомир Панов, Радослав Терзиев, Даниел Златков, Крум Стоянов, Тодор Неделев(к), Серкан Юсеин, Меледже  Омнибес, Омар Косоко,  Иван Стоянов, Жоало Пауло;

Старши- треньор: Николай Киров

Главен съдия: Стефан Апостолов

Източник:Радио Стара Загора