Т. Петкова: Р. Овчаров прехвърля държавното Мини Бобов Дол на Ораново АД срещу никаква сума (видео)

Касае се за едни неоснователни действия, които трябва да бъдат разгледани от компетентните органи

"Мисля, че никой няма съмнение, че правителството работи добре. Но налице е необходимост да бъдем добре подкрепени и от парламента. Напрежението е много голямо."  Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в студиото на "Денят започва" по БНТ.
"В рамките на конструктивен и откровен диалог обсъдихме с партньорите позиции в рамките на изпълнителната власт и парламента", коментира министър Петкова извънредното заседание в петък. След разговора в петък смятам, че ще намерим правилното решение да поставим България в стабилни ръце", заяви енергийният министър.

"Тази година е втора поредна такава, при която министерството на енергетиката извърши проверки в предприятията по отношение на готовността им за есенно-зимния сезон. Резултатите са на лице. Категорично електро-енергийната система е в готовност за посрещане на отоплителния сезон", заяви тя.

По отношение подаването на газ, министър Петкова коментира, че има гаранции за сигурността на доставките. Днес приключва и нагнетяването в газохранилището в Чирен.

„Знаете, че през 2015-та година имаше тежка зима. От тогава всички си извлякохме необходимите услуги. Тежката ситуация тогава стана причина да направим и промени в нормативната уредба, която е свързани със сервитута на енергийните обекти в страната. Това беше една важна стъпка”, обясни енергийният министър.

„Това даде възможност на електроразпределителните дружества да предприемат необходимите действия, така че да се елиминира риска високите дървета до електропроводите да причиняват щети и да водят до дисконфорт и проблеми в електроснабдяването на българските потребители”, допълни още тя.

Министър Петкова обясни ще, че в момента съществуват достатъчно гаранции за това, че подаването на природен газ до българските потребители ще бъде нормално и няма да има проблеми. „Хората трябва да бъдат спокойни. Погрижили сме се и сме предприели всички необходими мерки”, увери тя.

Министър Петкова коментира и ситуацията около рудник „Бабино”, където миньорите останаха няколко дни под земята в знак на протест срещу неполучаването на трудовите си възнаграждения. „Трудът на тези хора е много тежък. Те работят в много тежки условия. Поради тази причина всички ние трябва да се отнасяме с необходимото уважение към тях. Те са достойни хора”, коментира тя.

"Трябва да се върнем назад във времето, за да си дадем отговор на въпроса, защо днес говорим по тази тема. Проверих документите които са в Министерство на енергетиката и установих факти в тази концесия, които много ме смутиха", допълни енергийният министър.

"През 2005 г. МС взима решение да даде концесията, конкретно рудник "Бабино", на „Мини Бобов дол” с определени условия – договорът ще влезе в сила след приватизация или чрез силата на някаква сделка (част от неговите акции да бъдат прехвърлени на частен собственик, в рамките на друга сделка). Т.е., държавата е очаквала да получи приход от дружеството, някой да поеме отговорността за тези мини и едва тогава концесията да влезе в сила. Така стоят нещата в рамките на две години, докато стигнем до 2007 г., 26 февруари, когато след решение на Министерски съвет тогава, министърът на енергетиката Овчаров, подписва Допълнение 1 според което правата по концесията (която не е влязла в сила) се прехвърлят на „Ораново”, което пък се преименува след това на "Въгледобив Бобов Дол". Така по неизвестно какви причини, срещу никаква сума, се прехвърля концесията. Правото върху концсеционния договор се прехвърля от държавното в частното дружество и държавата не получава никакви приходи. Това се случва при условие, че концесията не е влязла в сила", обясни министър Петкова. 

"Впоследствие, собственикът на мини "Ораново" продава част от дяловете си за приблизителна сума от 35 млн. лв. Това е информация , която може да бъде анализирана в държавната данъчна администрация, в рамките на агенцията по вписванията, от Прокуратурата и от всички останали компетентни органи", допълни тя.

"За мен тук става въпрос за едни неоснователни действия, които трябва да бъдат разгледани от компетентните органи. Подкрепям създаването на Анкетна комисия в Парламента, която да установи всички факти и обстоятелства", категорична е министър Петкова.

"В момента в министерството тече проверка, разпоредена от премиера Борисов. Всичко, което съберем като информация, ще формулирам и ще изпратя на Прокуратурата", заяви енергийният министър.

Видео от цялото интервю на министър Петкова, можете да видите тук.