Д.Кирилов: Промените в Изборния кодекс се налагат, за да не останат съмнения, че някой ще бъде ощетен

Политика

17-10-2016, 09:10

Снимка:

bnt.bg/кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

При отчитане на резултатите при всички 5 вида избора, резултатите трябва да се интерпретират еднакво, без значение дали са пропорционални или мажоритарни

ГЕРБ внася днес в Народното събрание предложенията си за спешни промени в Изборния кодекс. Това заяви в "Денят започва", БНТ председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов.

След серия спорове и дискусии за организацията на гласуването в чужбина и отчитането на вота "не подкрепям никого", вчера от ГЕРБ обявиха, че ще внесат промени в Изборния кодекс, с които да отпадне ограничението за броя на секциите в чужбина, а гласуването в квадратчето "Не подкрепям никого" да се отчита при изчисляването на резултатите. При отчитане на резултатите при всички 5 вида избора, резултатите трябва да се интерпретират еднакво, без значение дали са пропорционални или мажоритарни, а не както е удобно на партиите. Има специфика на интерпретацията , но правилото трябва да се приложи общо", коментира председателят на правната комисия.

 

"След като приехме , че гласуването е задължително, смятам, че правилно възприехме тази възможност, да има опция "Не подкрепям никого". Този вот трябва да се отчете като действителен, защото той е действителен".

По думите на Кирилов промените се налагат, за да не останат съмнения, че някой ще бъде ощетен. Според Кирилов предложенията за промени в Изборния кодекс e възможно да възобновят дебата между коалиционните партньори от пролетта на тази година. Тогава от Патриотичния фронт се обявиха категорично за ограничението за брой секции в чужбина. Промени в кодекса вече са внесени и от депутати от Реформаторския блок и АБВ. Измененията се очаква да бъдат гласувани утре на извънредното заседание на парламента.