Цветанов: ГЕРБ внася в парламента поправка на ИК

Критикуващите ни не правят предизборна кампания за своите кандидати, а се занимават с интриги



ГЕРБ ще направи днес своето предложение отпадане на тавана от 35 секции в чужбина, които бяха записани в Изборния кодекс, за да може то да бъде обсъдено на извънредно заседание на правната комисия във вторник. Това съобщи в предаването „Тази сутрин” по bTV председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

ГЕРБ предлага и зачитане на вота от квадаратчето „Не подкрепям никого” при определяне на резултата.

От партията предвиждат също в разкритите секции, където би могло да възникне проблем, когато има много хора, които желаят да гласуват, да има възможност ЦИК да разкрива допълнителни изборни урни, което ще облекчи процеса.

Цветанов припомни, че решението за максимален брой от 35 секции зад граница е било взето на база на договорка между Реформаторския блок и Патриотичния фронт. „Ние просто се съгласихме, за да може да има стабилност в държавата и да направим взаимните компромиси”, обясни Цветанов.

Той коментира и заявената позиция на Патриотичния фронт, че ако правилото за максималния брой секции в чужбина отпадне, те ще оттеглят подкрепата си към управлението.

 „Една кампания винаги води до някаква нервност в нашите политически опоненти и нашите политически партньори, с които сме заедно в управлението и с които формираме парламентарното мнозинство”, изтъкна той.

„Към настоящият момент г-н Каракачанов, когото уважавам и имаме прекрасни отношения в българския парламент, обикаляйки в страната казва, че ще освобождава страната. От какво? Той е част от формиращото се парламентарно мнозинство”, допълни Цветанов.

Той беше категоричен, че заедно с Патриотичния фронт и Реформаторския блок до настоящия момент са постигнали добри резултати.

"Ако загубим изборите, отиваме на предсрочен вот, но съм убеден, че изборите ще бъдат спечелени, защото виждам как са изнервени нашите политически опоненти и как не правят политическа предизборна кампания. Те се занимават само с интриги, искат да създадат напрежение в обществото", коментира заместник-председателят на ГЕРБ.

Той прогнозира, че след изборите РБ ще бъдат доста по-смирени.

Ако те постигнат по-малък резултат от 2014 г., когато им се даде възможност да управляват, какво ще направят, попита Цветанов.