Зам.-министър Свилен Костов откри първата в Европа ферма за отглеждане на кохо сьомга

Тя се намира в село Горни окол, Община Самоков

Зам.-министър Свилен Костов откри първата в Европа ферма за отглеждане на кохо сьомга. Тя се намира в село Горни окол, Община Самоков. Рибата ще се отглежда с рециркулационна система. „Надявам се, че този обект ще служи като успешен пример и възможност за обмяна на опит с всички, които биха искали да изградят подобна технология“, заяви зам.-министър Костов. Той подчерта, че това е най-екологичния метод за отглеждане на рибата, познат до момента.

Предприятието е изградено с финансова подкрепа по мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата“ от Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство“ (2007-2013). Общата одобрена стойност на инвестицията е 4 403 040 лв. Одобрената безвъзмездна финансова помощ по проекта е в размер на 2 641 824 лв. Изплатената към момента финансова помощ по проекта е на стойност 1 323 672 лв. По прогноза на инвеститора, цялостният капацитет на фермата ще достигне до 200 тона производство годишно, който ще се запълва на три части - по 67 тона, които ще се вадят през четири месеца.

Заместник-министър Свилен Костов припомни, че през новия програмен период Програма „Морско дело и рибарство“ е с увеличен бюджет, в размер на 222 млн. лв., от които 172 млн. лв. са от Европейския фонд за морско дело и рибарство  и 50 млн. лв. от националния бюджет.