Данаил Кирилов: „Не подкрепям никого” се появи по настояване на правозащитни организации

Трябва да има възможност за свобода на избирателя да изрази своя отрицателен вот

Квадратчето „Не подкрепям никого” се появи по настояване на правозащитни организации и съобразно изискването да спазим европейския изборен стандарт. Това заяви на брифинг в парламента народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на парламентарната Комисия по правни въпроси Данаил Кирилов, във връзка с въвеждането на задължителното гласуване и възможността за отбелязване на квадратче „Не подкрепям никого”.

„След като се въвежда някаква форма на задължително гласуване, включително и най-либералната, към която ние подходихме, трябва да има възможност за свобода на избирателя да изрази своя отрицателен вот. Тъй като много хора разчитат, че паметта на всички ни е къса и 5-6 месеца са достатъчни, за да се забравят тези дебати, всички стенограми са качени на сайта на Народното събрание”, обясни Кирилов.

„Припомням, че като председател на правната комисия и нашата група юристи, сме защитавали тезата, че има ли такова квадратче, то следва да участва при всички изчисления, свързани с определяне на резултатите. Това наше становище беше силно оспорвано. Имаше многократни опити за прегласуване. Подчертавам, че това са поне по две гласувания в разпоредбите, касаещи 5-те отделни видове избори. Тези правила действат по отношение на всички видове избори. Колегите от Реформаторския блок, както и колеги от другите по-малки парламентарно представени политически сили остро реагираха, че евентуалното участие на това квадратче в математиката на определянето на изборния резултат, ще увеличи прага за влизане в парламента”, обясни още той.

По думите му именно по тази причина в пленарна зала се е възприело тяхното предложение, резултатите от гласуването чрез квадратчето „Не подкрепям никого” да бъдат вписвани в избирателните протоколи, оповестявани публично, но да не влияят на двата основни видове избори.

„В пропорционалната система да не влияят на това се преразпределят гласове и да се повишава парламентарния праг. Тогава имаше тези и евентуално да се увеличава субсидията на по-силните партии с тези гласове. Това отпадна”, коментира още Кирилов.

Той разясни, че правилото за неучастието на тези гласове при определянето на изборните резултати важи и за мажоритарните избори – местни и президентски.