Унай Емери е приятел с играчите и тактически маниак

Обича футболното съвършенство

Вече мина достатъчно време за да се смята, че треньорът на ПСЖ Унай Емери е „нов“ за „Парк де Пренс“.

В предстоящия девети кръг от Лига 1 Пари Сен Жермен гостува на Нанси. В следващия десети кръг е първият по- сериозен изпит за Емери на френска почва.

На 23 октомври неговият отбор излиза на „Парк де Пренс“ във френското дерби с Марсилия. Доколкото на този етап този мач може в момента да се нарече дерби.

Марсилци не са убедителни, но пък в ПСЖ има съществена промяна. На треньорския пулт вече не е Лоран Блан. В атаката го няма и вездесъщия Златан Ибрахимович. Вече, бившите двама с лекота побеждаваха Марсилия и на „Велодром“ и на „Парк де Пренс. Ще се види доколко Унай Ември и новият водач на нападението Единсон Кавани ще заместят Блан на скамейката и Ибра на терена.

В Марсилия направиха сполучлив трансфер с Бафетимби Гомис, който бележи често.

Но преди това Емери и ПСЖ имат да решат два ребуса.  Единият е по-лесен. В предстоящия кръг парижани гостуват на Нанси. Другият също не изглежда труден. През седмицата приемат в мач от групите на Шампионската лига Базел, докато Лудогорец гостува на Арсенал. Предполага се,че ПСЖ ще вземе с лекота двубоя с швейцарците и ще запише седем точки от три кръга. Но, както се казва,топката е кръгла.

Бивши футболисти на Спартак(Москва) и Валенсия, където Емери е бил треньор твърдят, че той е много приятелски настроен към своите играчи, но същевременно е и голям тактически маниак. Което го прави прекалено взискателен към подробностите в тренировките. А когато реши,че даден играч му харесва буквално, като булдог, не го пуска. Иска да изстиска докрай таланта му в полза на отбора.

Също така не цепи басма никому. Дори на своя началник и бос на ПСЖ Принц Ал Келафи,чиито любимец е Хатем Бен Арфа.

Емери се прочу с репликата към Бен Арфа на тренировка „Не си Меси сам да побеждаваш другите отбори“. И в един момент го закотви на пейката.

В София ПСЖ показа две лица. По-силното през второто полувреме. Но ако Лудогорец се бяха възползвали да отбележат втори гол за 2:0 през първата част, едва ли тимът щеше да отвърне на по-сериозната голова разлика.

Във Франция Монако и Тулуза победиха ПСЖ като домакини съответно с 3:1 и 2:0. Тепърва ще се види дали ще има още изненади от такъв род във френското първенство, което не беше никакъв проблем за печелене от Лоран Блан. Неговата „грешка“ бе,че не можа да класира отбора на полуфинал в Шампионската лига след три поредни четвъртфинала.

Катарският  принц Келафи иска битка и място в най-силното европейско каре с утвърдени  имена като Барса,  Реал и Байерн и амбициозни богаташи подобно на ПСЖ  каквито са Манчестър Сити.

През това време ПСЖ, поне на този етап, отстъпва от позициите в шампионата. При това в ранна фаза. И ако Емери се чувстваше добре в Севиля където бе абониран за трофея в Лига Европа тук изведнъж може да падне от два стола, каквито са френския футбол и Шампионската лига, на земята.

Тогава Келафи няма да се посвени да го замени. Емери има вече такъв горчив опит в московския Спартак…