Ева Паунова : Време е в ЕС да има свободно движение на данни

Облачните технологии позволяват дори на стартиращи бизнеси да достигат до международни пазари и клиенти

„Крайно време е в Европейския съюз, наред със съществуващото свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали, да имаме и сободно движение на данни. Предложението за Европейската комисия за европейски облак за отворена наука е стъпка в тази посока,“ заяви Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) в четвъртък, 13 октомври 2016 г., по време на участието си като говорител на първото издание на престижната академия на Амазон в Брюксел. Българският евродепутат, който е докладчик по досието за облака за наука, участва в дискусия, посветена на бъдещето на облачните технологии и ефекта им върху предприемачеството и иновациите.
„Облачните технологии позволяват дори на стартиращи бизнеси да достигат до международни пазари и клиенти, което увеличава неимоверно глобалната конкуренци и стимулира иновациите, тъй като всяка компания се стреми да подобри своя продукт,“ коментира Паунова. Тя обърна внимание и на дигиталните умения на хората, които според нея са инфраструктурата на бъдещето. Според евродепутата без нужното разбиране и умение за работа с новите технологии, те ще бъдат използвани само от тесен кръг специалисти, без да могат да дипринесат за качествено подобряване на обществото ни. „Ако искаме да подготвяме децата си за професиите, които ще се търсят, когато те пораснат, дигиталните умения трябва да са част от учебната програма в училищата,“ заяви Паунова.
Академията на Амазон е серия от събития в най-големите градове по света, по време на които известни лидери от технологичния свят и политици, работещи в сферата, обсъждат най-новите тенденции и отражението им върху обществото с граждани. На първото събитие в Брюксел освен Ева Паунова присъстваха главният технически директор на Амазон Вернер Фогелс, вицепремиерът на Белгия Александър де Кроо, директорът на дирекция „Бъдещите мрежи“ в Европейската комисия Пиърс О‘Донъхю, както и основатели на някои от най-бързоразвиващите се стартиращи технологични компании в Европа.