Гарантират по-добра защита на българските работници, командировани в ЕС

С промени в Кодекса на труда

Правителството одобри промени в Кодекса на труда, с които се осигурява по-добра защита на българските работници, командировани в ЕС. Със законопроекта се въвеждат изисквания на европейски директиви, които уреждат случаите на командироване и изпращане на работници от една в друга държава-членка на ЕС, в страна – член на Европейското икономическо пространство или Конфедерация Швейцария, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

С новите текстове в Кодекса на труда се въвежда изискване работодателите да осигурят на командированите български работници и служители най-малко същите минимални условия на работа, каквито са установени за работниците и служителите, изпълняващи същата или сходна работа в приемащата държава. Изискванията се отнасят до максималната продължителност на работата и минималната продължителност на почивката, минимален брой платени почивни дни, минимални ставки на заплащане, включително за извънреден труд.

С проектозакона се приемат разпоредби, които уреждат възможността на работници или служители, командировани или изпратени в България, да предявяват искове срещу своя работодател в случаите, в които са претърпели вреди поради неспазване на минималните условията на работа, предвидени в Кодекса на труда. Исковете ще могат да бъдат предявявани и след прекратяване на трудовото правоотношение. Предвижда се и закрила за работниците или служителите, които са предявили иск поради неспазване на минималните условия на работа. Те ще бъдат защитени от всякакво неблагоприятно третиране на това основание от техния работодател.