Ева Паунова оцени проекти за стартиращи компании в конкурс с награден фонд от 10000 евро

Ева Паунова: Иновативните идеи на младите хора са тези, които ще движат Европа напред

"Подкрепата за всеки един успешен предприемач е ключова, да за имаме континент, където бизнесът се развива и хората живеят добре. Днешната инициатива е една от стъпките в тази посока.“ Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на конкурса за Младежка награда за предприемачество. Състезанието се провежда за четвърта поредна година, като Паунова връчи наградата на последните две издания. Победителят от надпреварата ще получи 10 000 евро за развитието на своето стартиращо предприятие.

Ева Паунова беше член на журито заедно с Антъни Гарднър, посланик на САЩ, Алекс Баркър, кореспондент на Файненшъл Таймс, Стефан Херманс, началник на кабинета на комисар Тисен, както и Сюзан Дангер, изпълнителен директор на Американската търговска камара.

„Всеки от петте проекта финалисти има социално измерение в бизнеса плана си, като например рециклиране безопасни колани на автомобили, за да се намали отпечатъка върху околната среда, или мобилно приложение, което свързва незрящи с доброволци, които да бъдат ‚техните очи‘ в дадена ситуация. Друга идея е мобилно приложение за дрехи по поръчка, където 80% от реалната цена отива при шивача. Тези предприятия, стартирани от млади хора, показват значителната добавена стойност от предприемачеството - както за бизнеса, така и за обществото“, коментира Паунова.

Българският евродепутат напомни, че Европа работи за предприемачите: „Европейският Фонд за Стратегически Инвестиции, по който работя като докладчик в Европейския парламент, дава редица възможности за финансиране на иновативни проекти. Наскоро лансирахме и Пътна карта за растеж на стартиращите предприятия с конкретни напътствия за подкрепата на предприемачите.“ Според Паунова е важно успешните проекти да се превръщат в модели за подражание, което е една от целите на Младежка награда за предприемачество. Инициативата е организирана от Американската търговска камара и Джуниър Ачийвмънт, а победителят от надпреварата ще бъде обявен на 9 ноември 2016 г.