Заслужили спортисти станаха част от Центъра за елитен спорт към СКС

Министър Кралев: Българската армия е добра възможност за кариера след спорта

„Българската армия, от която Вие вече сте част, получава изключително високи оценки за високия професионализъм и отговорност, с които изпълнява своите задачи. Вярвам, че това ще бъде допълнителен стимул за Вас да продължите да влагате всичко от себе си, за да представяте достойно България на световни и европейски първенства и на олимпийски игри“. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев в словото си към седем заслужили спортисти, които получиха почетен знак на Министерството на отбраната и бяха назначени към Центъра за елитен спорт на Съвместното командване на силите (СКС). Церемонията се състоя днес, 11 октомври 2016 г., в зала „Тържествена“ на Министерството на отбраната. На нея присъстваха още началникът на отбраната генерал Константин Попов, министърът на младежта и спорта Красен Кралев и др.

„Благодаря на Българската армия, че предоставя на нашите елитни спортисти не само по-добри условия за подготовка, но и възможност да продължат с една добра кариера, след като приключат състезателната си дейност. Това е много важно за тях, защото им дава спокойствие и стабилност. Не бива да подминаваме и факта, че част от елитните ни спортисти са ухажвани да се състезават за други държави и приемането им в редиците на Българската армия дава допълнително спокойствие както на тях, така и на нас, че ще продължат да защитават с още по-голяма мотивация и самочувствие цветовете на България. Това показва, че нашата държава наистина знае как да се грижи за тези, които защитават честта й по време на големите спортни състезания”, заяви по време на церемонията министър Кралев.

Старши лейтенант Евгения Раданова от Центъра за елитен спорт приветства новоназначените спортисти с думите: „За нас е голяма чест да се присъедините към групата на военните спортисти. Вярвам, че това ще даде допълнително спокойствие за Вашата подготовка“.

След днешната церемония към редиците на Българската армия като военнослужещи и цивилни служители се присъединяват: Георги Вангелов – борба; Джанан Манолова – борба; Мирослав Киров – борба; Владимир Илиев – биатлон; Даниел Асенов – бокс; Станимира Петрова – бокс; Йордан Йовчев – спортна гимнастика; Момчил Караилиев – лека атлетика.

 

Центърът за елитен спорт цели да подпомага спортисти с постигнати резултати, както и млади и талантливи спортисти, които наред с военната си подготовка, да продължат своята тренировъчна и състезателна дейност. В него се назначават спортисти - военнослужещи и цивилни служители, по индивидуални олимпийски спортове и по спортове с военно-приложно значение и отговарящи на критерии, одобрени от Министерството на младежта и спорта и Министерството на отбраната.