Шампионът Павел Лефтеров: Сега мечтая за "24-те часа на Льо Ман"

Спорт

11-10-2016, 09:35

Снимка:

sport.pr.events

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Той е модел за съвременния спортист - образован, възпитан и работлив, заяви заместник министърът на спорта Асен Марков

"Голяма гордост е българското знаме да се развее над два немски флага." Това заяви изгряващата звезда на българския автомобилен спорт Павел Лефтеров при завръщането си в София, след като спечели немския автомобилен шампионат. Той спечели сериите DTC (Deutscher Tourenwagen Cup) в клас Production 2.0 след двоен триумф в последния кръг на белгийската писта "Спа".

"Беше труден сезон за мен, защото от малък се занимавам с картинги, които са със задно предаване, а миналата година направихме голяма крачка. Качихме се в автомобили GT4, успяхме да завоюваме две вицешампионски европейски титли, но все още бяхме със задно предаване. Тази година от моя екип ме изненада и ми предложиха да опитам кола с предно предаване, което е коренно различно. Трябваше да изградя рефлекси, да променя старите си, което е дълъг процес, но успях да постигна победи. И в крайна сметка с отбора ми в Германия постигнахме крайната победа. Надявам се догодина резултатите да са още по-добри. Работим усърдно ден и нощ. Всъщност в моторните спортове  няма дефиниция за ден и нощ, понякога дори и състезанията ни са по 24 часа. Това е и моята мечта - да достигна до Льо Ман. Подготвям се за шампионати за издръжливост. Смятам отново да мина на автомобил със задно предаване, тъй като това е моята страст. Уменията, които придобих от автомобили с предно предаване, се надявам да ги приложа и при задното, тъй като и едното, и другото си имат плюсове. Надявам се догодина да се включа в серии, където мога да участвам в 24-часови състезания. Това е правилната стъпка за целта ми - "24-те часа на Льо Ман", заяви Павел Лефтеров.

"Развълнуван съм. Благодаря на всички, които ме подкрепяха. Благодаря на VIVACOM, че застана зад мен. Много съм щастлив и, че приеха щурата ми идея да изобразим логото им върху автомобила ми чрез селфита, които ми изпращаха фенове. Получи се страхотно - не спряха да се снимат с автомобила ми", добави Лефтеров.

На летище София го очакваше шампионско посрещане. “Познавам Павел от малък, когато беше висок колкото каската си. Благодарение на баща му Петър израсна и се разви отлично. Вярвам, че тепърва го очакват големи успехи. Павел Лефтеров е модел за съвременния спортист - образован, възпитан, работлив и целеустремен”, заяви заместник-министърът на спорта Асен Марков.

“Поздравления за титлата на Германия. Вярвам, че големите успехи са пред теб, пожелавам ти да спечелиш и европейската титла”, каза президентът на Българската федерация по автомобилен спорт Владимир Илиев.

При кацането си в България Павел Лефтеров разкри, че часове по-рано е получил предложение се снима в новия български филм “Бензин” с Асен Блатечки. "Развълнуван съм и от поканата за филма. Изненада ме. Не можех да не кажа "да", тъй като става дума за филм, свързан с адреналин и скорост, а това ме влече", каза Павел Лефтеров.