Време ли е за зимните гуми?

Автомобилът трябва да е подготвен за движение при зимни условия в края на октомври

През зимния период инцидентите на пътя се увеличават. Най-честата причина са усложнената обстановка и това, че автомобилът не е подготвен за движение при подобни условия. Време ли е да сменяме гумите със зимни и какви още мерки трябва да предприемем, за да се чувстваме в безопасност на пътя по това време на годината?

От Съюза на българските автомобилисти в Благоевград са категорични, че зимните гуми трябва да се монтират, когато температурите паднат под 10-15 градуса, информира БНТ. Ако те се сложат при по-високи температури, износването им е по-голямо.

Александър Цацев - управител на Съюза на българските автомобилисти в Благоевград: "Зимната гума при ниски температури подобрява устойчивостта на автомобила и затова е препоръчително да се използват зимни гуми, за да се подобри безопасността на движението".

Всяка гума си има живот и затова е препоръчително да се използва не повече от 3 до 4 сезона.

Александър Цацев - управител на Съюза на българските автомобилисти в Благоевград: "Независимо, че в някои моменти се подвеждаме като водачи, че гумата е с много хубав грайфер, когато направи 7-8 години, тя губи своите свойства и ефектът от спирането ще бъде по-малък".

Цацев е категоричен, че най-важното, когато избираме зимни гуми, е кога са произведени.

"Желателно е гумата да бъде 2016 г. или в най-лошия случай 2015 г. производство. Има фирми, които се опитват да заблудят самите клиенти, като предлагат гуми на по-ниска цена, обаче без да обявяват, че тази гума е с по-стар дот, тоест производство 2012, 2013 г."

Станислав Тумбарков работи в център за продажба на гуми. Практиката му показва, че водещото при избора на клиентите му е цената. Най-търсени са стандартните размери, които струват около 100 лева: "Всички се интересуват от цената, но по-добре да е някоя по-евтина нова гума, отколкото да е втора употреба. Важното е да е нова гумата, самият каучук да е мек. Заводите производители ги правят по различен начин. Хватката е това - зимната гума да е хубава и мека.

Проверките на Съюза на българските автомобилисти в Благоевград през последните години показват, че голяма част от шофьорите подготвят автомобила си за зимни условия, като обръщат внимание на няколко компонента.

Специалистите съветват шофьорите да започнат да подготвят автомобила си за движение при зимни условия от края на месец октомври, за да може да имат време да отстранят открити повреди или да не бъдат изненадани от рязка промяна във времето.