Ще има много сериозна реформа, обеща министър Кралев

Тазгодишното издание на маратона в София е може би най-силното досега

"Повече от 40 години Софийският маратон е една от емблемите на спорта в България, една от емблените на София. Изключителна гордост е за нас, че успяхме през тези години да го поддържаме. Искам да благодаря на Столична община, на Анатоли Илиев, които през всичките тези години са пазили духа на маратона и в най-тежките времена, когато имаше проблеми с финансирането, успяха да го съхранят" Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев в студиото на "Денят започва в неделя с Георги Любенов" на БНТ. 
Тазгодишното издание на маратона в София е може би най-силното досега, коментира още Кралев. Има силни участници от Етиопия, Кения. При жените нашата състезателка Милица Мирчева е в добра кондиция, тя участва на старта на 20 км. За първи път тази година маратонът ще бъде и балканско първенство. Трасето е сертифицирано от Международната асоциация на атлетическите федерации (ИААФ)и резултатите могат да бъдат признавани като квалификационен норматив за Световни първенства, което е изключително голямо признание за едно от най-големите спортни събития, които се провеждат в България. 
Софийският маратон също така стана и основата, върху която изградихме нашата концепция за „Бягането – начин на живот“. Благодарение на неговия авторитет успяхме да проведем още два маратона в Стара Загора и Варна, които от следващата година ще бъдат част от международния календар на Европейската лекоатлетическа асоциация и ще бъдат включени във веригата на европейските лекоатлетически маратони.

Ще има много сериозна реформа, обеща министърът. По думите му не може държавата да финансира над 110 федерации. Има постоянна връзка със спортистите и треньорите, въпросът е чисто концептуален как да се подготвят младежите.

При анализ само 7 спорта са носили медали, още 7 са давали квоти за Олимпийски игри. При борбата занапред ще се обръща повече внимание на вътрешния календар, шест регионални центъра ще бъдат приоритетно финансирани. Ще имаме подготвени 8 души във всяка категория, досега се фокусирахме върху подготовката само на двама състезатели.

Ще предприемем кампания за поставянето на тепих в много училища в цялата страна. Това е дългосрочната перспектива. Подобна реформа се обмисля и в бокса, посочи министър Красен Кралев.

Видео от интервюто можете да видите ТУК