Министър Танева: България за втора поредна година с ръст на производството

Растем най-много в производството на плодове, зеленчуци и животни, дори и в най-кризисните сектори

„България за втора година е с ръст във всички производства, независимо от трудностите, независимо от недостатъчното подпомагане в най-кризисните сектори.“ Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, по време на изказването си в рамките на кръгла маса-дебат, като част от изложението на традиционни храни и продукти „Подкрепяме българското“ в град София.

„Не всички държави отчитат такива показатели. В другите страни има и спад. Ние трябва да знаем, че растем. Растем най-много в производството на плодове, зеленчуци и животни, дори и в най-кризисните сектори. Между 13% и 18% ръст има във производството на всяка категория животни в България”, обясни министър Танева.

По думите ѝ най-честият проблем на българските производители е достъпът на продукцията им до пазарите. „Фермерските пазари и изложения, които организирахме, за да представим на местните общности какво произвеждат в техните региони и се радваха на изключителен успех”, обясни земеделският министър.

Тя отправи благодарност и към представители на местната власт, които е проявила съпричастност към местните производители.

Подкрепяме българското!

Инициативата на земеделското министерство „Подкрепяме българското!“ се фокусира върху храни и продукти, произведени от родни фермери, и е посветена на насърчаването на българското земеделие. От началото на септември т.г. в 28 български града бяха организирани фермерски пазари, които дадоха възможност на местните производители да достигнат до широк кръг потребители, да промотират производството си и да демонстрират своето предприемачество. На места родни фермери реализираха цялата си годишна продукция в рамките на еднодневните изложения. Фермерските пазари бяха придружени от работни срещи и дискусии за представяне на новите моменти в политиката за подпомагане на различните сектори в сферата на земеделието и храните и за обсъждане на практически проблеми на производителите по места.