Увеличават се приходите от ловен туризъм на Северноцентралното държавно предприятие

В уникална изложба показаха трофеи на благороден елен

Десетте трофея от благороден елен, добити през последния ловен сезон на територията на Държавно ловно стопанство „Воден – Ири Хисар“, показаха в стопанството. Това съобщиха от Северноцентралното държавно предприятие, стопанисващо държавните гори на област В. Търново, а също тези в Габровско, Русенско, Разградско и Силистренско.

Три от десетте трофейни рога вече са оценени със златни медали, три са отличени със сребърен медал, а други три са бронзови медалисти, според оценка, извършена по международния стандарт. Това говори за добрите генно-трофейни заложби на видовете в стопанството, а и в цяла Североизточна България, категоричен е директорът на ДЛС „Воден – Ири Хисар“ инж. Кирил Колев. Най-тежкият изложен трофей е 13,1 кг., като е получил и най-висока оценка – 228.95 точки, съобщи инж. Колев.

„Стремили сме се да ползваме животни, които са се изчерпали и няма какво повече да дадат на популацията, като освен това изваждаме видовете в края на брачния период“, заяви директорът на ловното стопанство, който уточни, че и десетте трофея са отстреляни от чуждестранни гости.

Инж. Кирил Колев не скри желанието си да превърне изложението в ежегоден регионален ловен празник, каквито има в повечето страни. Домакинът отправи покана към своите колеги от близките държавни ловностопански райони, да участват на следващите такива изложения.

Северноцентралното държавно предприятие, чието подразделение е стопанството във Воден, обръща сериозно внимание на ловната дейност, каза при откриването на изложбата директорът на СЦДП инж. Тодор Бонев. Той припомни, че през годините бе направено много за нейното развитие – възстановиха се изоставени дивечови ниви, изградиха се ловностопански съоръжения, ремонтираха се бази, организира се сериозна охрана и опазване на дивеча. „Резултатите са вече на лице - увеличение на дивечовите запаси, подобряване на популацията и повишаване качеството на трофеите. Освен това се повишават и приходите от ловна дейност на предприятието“, съобщи инж. Бонев. През 2011 година, когато бе създадено СЦДП, те са били в размер на 580 хиляди лв. През изминалата 2015 година, когато предприятието внесе в държавния бюджет общо 5, 138 млн. лв., приходите от ловна дейност са били 1.8 млн. Тенденцията е през настоящата година те да достигнат 2 милиона, каза инж. Тодор Бонев.

Той и директорът на ДЛС „Воден“ са категорични, че стопанствата към СЦДП работят за повишаване приходите от лов, не само чрез таксите за отстрел, но чрез повишаване качеството на услугите и съпътстващите атракции.

„Стремим се и към все по-голяма публичност, а чрез въведената от СЦДП система за контрол всеки гражданин може да провери резултатите само с два клика на компютърната мишка“, заяви инж. Колев при откриването на трофейната изложба, която посетиха десетки граждани, представители на ловни сдружения и други организации, проявяващи интерес. Гости бяха също областният управител на Разград, директорът на СИДП, а също и представители на Катедрата по ловно стопанство към Лесотехническия университет, които запознаха аудиторията с кратък сравнителен анализ на изложените трофеи, спрямо предходни години. Според оценка на експертите, експозицията показва капацитета на българската популация на благороден елен, известна като една от най-силните популации на този вид в света.

Изложбата разгледа и зам.-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов, който не скри задоволството си и поздрави ръководствата на СЦДП и на ловното стопанство за богатата трофейна сбирка само от последната година. По думите му тя показва, че се е работило много.  Зам.-министърът припомни, че ДЛС „Воден“ e стопанство с богата история и традиции в трофейния лов, но преди 15-16 години бе обезличено. „Това, което се забелязва напоследък като грижа за дивечовото разнообразие показва, че сме на прав път като обща политика в системата на горите. Всичко, което правим – от засаждането на фиданка до експедирането на дървесина, е полезно за държавата и необходимо за обществото“, категоричен бе доц. Костов.

За пръв път изложба на трофейни рога у нас бе организирана миналата година от Северноцентралното държавно предприятие. Тогава в Габрово бяха показани 27 трофея, добити на територията на ловните стопанства в обхвата на предприятието.