Експерти на Световната банка: България е сред държавите с най-високи макроикономически показатели

Министър Владислав Горанов участва в откриващата пленарна сесия на годишната среща на СБ и МВФ

Това съобщават от финансовото министерство след разговорите на министър Владислав Горанов в рамките на годишната среща на двете институции във Вашингтон.

България е сред държавите с най-високи макроикономически показатели в Източна Европа. Увеличаващият се икономически растеж, намаляващата безработица и подобряването на бюджетната позиция са впечатляващи. Това е заявил вицепрезидентът на Световната банка Сирил Мюлер.

Експертите на Световната банка са доволни от успешно проведената оценка на активите на търговските банки у нас и последвалите стрес тестове, посочват от финансовото ведомство. Мюлер и Горанов са обсъдили състоянието на публичните финанси у нас и очакванията на правителството за развитието на икономиката в следващите три години. Двамата са коментирали и проекти в сферата на енергийната ефективност, за които България получава подкрепа от Световната банка.

На среща със заместник-директора на МВФ Мицухиро Фурусава Горанов представи мерките на правителството на премиера Бойко Борисов срещу сивата икономика, контрабандата и корупцията, които водят до значително повишаване на приходите в бюджета през последната година и половина. „От България се чуват много добри новини в последно време. Повишената събираемост и намаляващият дефицит ни окуражават в очакванията за постигане на балансиран бюджет до две години“, посочи зам.-директорът на МВФ. Фурусава поздрави Владислав Горанов и Димитър Радев за успешно проведената оценка на активите на банките в България и стрестестовете, като подчерта, че българската финансова система е стабилна, което гарантира устойчив растеж през тази и следващите години.

Българският финансов министър се срещна и с директора на Европейския департамент на МВФ Пол Томсън, с който обсъдиха приоритетите пред българското правителство, които получават внимание през разходната част на бюджета. „Образованието е основен наш приоритет. Още в следващия бюджет за образование ще заделим допълнителни 223 милиона лева. Това е основен акцент в борбата ни с демографската криза, липсата на квалифицирани кадри за икономиката и рисковете от забавяне на растежа в бъдеще“, подчерта Горанов. Той представи пред Томсън и мерките за подобряване на пенсионната и здравната система в България, които правителството на Борисов предприема.