Стачка на авиодиспечерите в Гърция от утре

За сега щафетна стачка е в рамките на четири дни – от неделя до четвъртък включително

От утре започват 24-часови щафетни стачки на авиодиспечерите от гражданска авиация, като анулиране на вътрешни и международни полети има още от днес.

По последна информация от синдиката на ръководителите на въздушни полети се съобщава,че се прекратяват от полунощ всички полети от и към гръцките летища.

За сега стачката е щафетна в рамките на четири дни – от неделя до четвъртък включително, като изключение се прави само за вторник  (11 октомври). Закупилите самолетни билети за дните на протестите могат за променят датата на пътуването, съобщават от авиокомпаниите.

Причината за стачката е закон, който променя изцяло организацията на компанията за гражданска авиация. Авиодиспечерите смятат,че тези промени дават възможнаст за приватизация на част от компанията и обвиняват правителството, че законът не е обсъждан със синдикатите.

Ден преди протестите законът беше приет в парламента само с гласовете на управляващата коалиция, а цялата опозиция гласува срещу промените в гражданската авиация. Без резултат приключиха преговорите между Министерството на транспорта и авиодиспечерите, които започват стачката с вероятност протестите да продължат.