Лиляна Павлова: Контролът върху законността на строителството трябва да бъде засилен

Облекчава се режимът за ремонт и преустройство

15 000 са направените служебни проверки от Дирекцията за национален строителен контрол според изискванията на закона. Едва 70 са отменените разрешения за строеж. Сигналите от граждани са довели до 220 отмени на разрешителни, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при участието си в Годишната среща на местните власти в к.к. Албена днес. Според нея въпреки, че ДНСК обикновено се приема като институция, която налага значителен брой санкции и наказания, това е пресилено, като контролът дори трябва да бъде засилен.

Началникът на ДНСК Милка Гечева обърна внимание, че регистърът за премахване на незаконни обекти е публичен. Издадени са приблизително 6000 заповеди за премахване на такива обекти, само 700 от които остават за изпълнение.

Намалява обемът на незаконното строителство, коментира министър Павлова и отбеляза, че последният срок за узаконяване на такива обекти е изтекъл през 2013 година.

Премахванията на незаконни обекти най-често са в резултат на междусъседски спорове, констатира Павлова и обясни, че с последните промени в Закона за устройство на територията се облекчава режимът за ремонт и преустройство, като вече ще се изискват по-малко проекти.

Общинските служби ще трябва да влязат в правомощията си за премахване на незаконни обекти по отношение на по-ниските категории строежи. Установихме, че някои общини нямат наредби за премахване на такива. Ако те не бъдат приети, това ще означава, че общините не са влезли в правомощията си, заяви министър Павлова.

По отношение на преместваемите обекти инж. Гечева напомни, че те се разполагат с разрешение от кмета на съответната община, а се премахват със заповед на главния архитект. Тя посочи, че няма механизъм за контрол върху тях на централно ниво, тъй като общините знаят колко и какви обекти са им необходими.

По време на срещата стана ясно, че се отчита непълнота при комплектуването на инвестиционните проекти, като се предлага одобряването им без да се минали през нито една процедура според изискванията на екологичното законодателство.

Министър Павлова коментира, че обхватът на извършваните от ДНСК комплексни  проверки е ясно регламентиран.

В началото на всяка година се публикува график на служебните проверки, които ще бъдат извършвани в общинските администрации. Главните архитекти са длъжни в седемдневен срок да уведомят регионалните отдели на ДНСК за издадените разрешения за строеж, коментира Павлова. Спазването на сроковете е задължително, подчерта тя и напомни, че в противен случай не може да се открие строителна площадка