Борисов се закани на МВР шефове (видео)

Борисов: Ако не се променят резултатите в борбата с контрабандата в Перник, Хасково, Русе, Пазарджик и Пловдив, ще сменя директорите на областните дирекции на МВР

Ако не се променят резултатите в борбата с контрабандата в Перник, Хасково, Русе, Пазарджик и Пловдив, ще сменя директорите на областните дирекции на МВР Пловдив, ще сменя директорите на областните дирекции на МВР. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов след конгрес „Миграция и интеграция: влиянието върху жените“, организиран от ЕНП Жени. „Затворили сме всички канали, като се има в предвид огромната ни граница със Сърбия и Македония, предполагам, че оттам някъде влиза нещо“, посочи той. „В България контрабандата намалява - рекордно ниска е, в Румъния и Холандия се увеличава“, обясни Бойко Борисов. „Полагаме огромни усилия в битката със всички контрабанди - на алкохол, горивата, захарните изделия, навсякъде“, подчерта премиерът.

„В Перник контрабандата е 8% и тя вдига резултата на България до 8%. В София е 4%, който е двумилионен град, полицията се е справила средно изключително добре“, поясни той.„Затова сумарният ни резултат е 3,7 млрд. лв. повече в бюджета, така че тези, които ни искат оставката, да кажат защо не са ги събирали преди“, допълни министър-председателят. Във връзка с проведения вчера протест, организиран от „БСП лява България“, с искане за оставка на правителството, Бойко Борисов коментира, че е видял на този протест само депутатите и общинските съветници на БСП.

Казвам една хубава новина, че цигарените компании отчитат битката с контрабандата на нелегални цигари в Европа и в България тя е рекордно ниска - 8%, каза още Борисов. „Доста по-добре сме от всички големи европейски държави“, подчерта той. „Забелязвам ръст в Румъния, Холандия и се надявам колегите там да вземат мерки“, каза още премиерът. 17 джипа пътуват към България, пари за нови 20 нови даде канцлерката на Германия за добрата работа, която водим и го потвърди преди малко, каза още Борисов. От вчера имаме европейска гранична полиция, вече на границите на България, на Гърция, на Италия стоят финландци, поляци, чехи - от всички нации в Европа“, посочи Борисов. Премиерът уточни, че решението на ЕС е за затваряне на границите, като особено възлов е била срещата в Братислава в средата на минали месец.

„Тогава видях, че моите колеги се уплашиха. Една по една държавите започнаха, и ЕНП също, да губят изборите и то в бастионите си“, допълни премиерът. „Оттук до национализма и мракобесните времена е една крачка и те демонстрираха бързина и решителност“, поясни той. „Чрез солидарността на Великобритания, на всички, веднага се гласуваха 160 млн. евро за България, защото харчим стотици милиони за защита на нашата, вашата, обща европейска граница, и то само след един Съвет. Направи се европейска гранична полиция, дадоха се пари на България“, заяви Бойко Борисов. „Г-жа Могерини подписа споразумение с Афганистан за реадмисия на цяла Европа, защото афганистанците и пакистанците създават най-много проблеми. Те идват на компактни маси, по 40-50 човека, между 20 и 30 години и създават огромни проблеми в бежанските центрове“, каза още той.

Според проучването Empty Pack Survey за второто тримесечие на 2016 г. се наблюдават рекордно ниски нива на контрабандните цигари на българския пазар. Искам да благодаря на всички институции, които обединиха усилия и благодарение на това 3,7 млрд. лв. сме събрали повече от битката с контрабандата само през последните 2 години – 1,6 млрд. лв. само тази година. Ще бъдем още по-сурови, на максимум ще използваме възможностите на приходните агенции, на полицаите и на ГДБОП. Не само на българска територия преследваме производителите на контрабандни цигари и на фалшиви евра, а и извън границите ни. Разкрити бяха незаконни фабрики за цигари в Испания, Унгария и Австрия. Премиерът Мариано Рахой, Виктор Орбан, австрийският канцлер, както и директорът на Европол изказаха благодарностите си на България за свършената работа, защото контрабандата нанася страшни щети на бюджетите на всички страни. Не мога да не поздравя Европол, ГДБОП и прокуратурата за разкритата преди дни фабрика за незаконни евра, за които директорът Уейнрайд ми каза, че са зассечени в почти всички държави на ЕС. Така че, усилията ни дават резултати и мога да гарантирам, че правителството в това отношение ще бъде неотстъпчиво.

Публикувахте от Бойко Борисов в 7 октомври 2016 г.