Ураганът "Матю" се развихря в щата Флорида, САЩ (видео)

Хаити са пред най-голямата хуманитарна криза, след земетресението от 2010 г.

Ураганът Матю отслабна от четвърта на трета степен с приближаването си към щата Флорида, предаде Асошиейтед прес. В крайбрежни райони на щата вече бушуват силни ветрове, придружени от проливни дъждове, цели райони са без ток, съобщи Ройтерс.

Окото на урагана се движи покрай източното крайбрежие на Флорида. Има опасност следващата седмица Матю да се слее с новия ураган Никол, който се образува в Атлантическия океан.

Освен във Флорида е обявено извънредно положение и в щатите Джорджия и Южна Каролина, предприета е масова евакуация в застрашените райони. В Куба и в Доминиканската република стотици хиляди хора са откъснати от света, други са евакуирани. Матю нанесе сериозни щети и на Бахамите.

Според властите в Хаити, най-лошото тепърва предстои, информират от CNN. На островната държава се задава най-голямата хуманитарна криза, след земетресението от 2010 г. Много от районите са буквално откъснати от света, което не дава възможност да се установи до каква степен са засегнати. Пострадали са "най-бедните от бедните", коментира за CNN представителят на Калифорнийската църква в Хаити, Дейв Бродски: "По реките плуват тела на загинали хора и животни".

"Последствията от урагана "Матю" изглежда ще бъдат по-лоши от епидемията от холера"", заявяват здравните служби на Хаити. Смъртоносното заболяване се появи на островната държава, след земетресението от 2010 г. и отне живота на повече от 10 000 души тогава.

 

Does anybody need a billboard?

Видеоклип, публикуван от Eli Goins (@goooins) на%месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST