За няколко часа 214 сирийци-бежанци влязоха в Гърция по река Марица

Свят

06-10-2016, 13:13

Снимка:

ec.europa.eu/кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Референдумът за бежанците в Унгария не успя

Пак задържаха мигранти около Бургас

Властите увеличиха охраната в района, като очакват засилване на бежанския натиск по този път

Само за няколко часа 214 сирийци-бежанци влязоха в Гърция по река Марица. Задържани са от гранични полиция и ги настаняват в лагери в северна Гърция.

Бежанците използват ниското ниво на реката. Властите увеличиха охраната в района, като очакват засилване на бежанския натиск по този път. Значително е намален броят на бежанците към гръцките острови, защото след това те нямат право да напускат островите. Това е и причината да търсят вход за Гърция по сухопътната граница с Турция или по река Марица. От гранична полиция в област Еврос съобщават, че засега няма струпване на бежанци в близост до границата на турска територия.

В интервю за гръцките медии еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос съобщи, че от днес започва работа и новата европейска Агенция по гранична охрана. Изпращат се специалисти както на морската граница в Егейско море, така и на сухопътните граници. Агенцията ще участва в съвместни операции с гръцките гранични сили по охрана от нелегални имигранти. Екипите на европейската агенция са снабдени с мобилни термовизионни системи, техника за въздушно наблюдение и кораби за охрана и участие в спасителни акции.

Еврокомисар Аврамопулос подчерта, че това е израз на „европейска солидарност“ към страни с външни граници на Европа като България и Гърция.