Президентът: През 2015 г. България беше обявена за Аутсорсинг дестинация на годината

Арт и Стил

06-10-2016, 13:00

Снимка:

president.bg

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Президентът: България има потенциала да предложи най-добрите условия за динамично променящата се глобална аутсорсинг индустрия

България е готова да отговори на изискванията на новата аутсорсинг индустрия. Страната ни се доказа като силна и перспективна бизнес дестинация. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който откри седмото издание на церемонията по връчване на Годишните награди на Европейската аутсорсинг асоциация. Тазгодишната инициатива се провежда под патронажа на държавния глава.

Причината международният бизнес да има доверие в страната е фактът, че България е остров на стабилност в региона на фона на рекорден брой кризи и конфликти, които я заобикалят, заяви президентът. "България предлага благоприятна данъчна среда, ниски производствени разходи и условия. Всички университетски центрове отвориха вратите си за аутсорсинг индустрията", увери още Росен Плевнелиев. Той изброи предимствата, които предлага страната на сектора: „Младите в България кариерно следват пътя на индустриите на бъдещето. Имаме най-добрата интернет скорост, първия високотехнологичен парк, първата екосистема в информационните технологии и най-добрата среда за новостартиращи предприятия в региона.“.

Президентът изрази благодарност към аутсорсинг индустрията в България и поздрави лидерите в нея за постигнатите успехи. "Аутсорсинг индустрията през миналата година се разви феноменално бързо. 2015-а година беше динамична, напрегната и успешна", оцени Росен Плевнелиев.  "Днес сме домакини на компании, доставчици и клиенти от целия свят, защото успяхме да отворим нови хоризонти", изрази гордост държавният глава.

"Аутсорсинг екосистемата, такава, каквато я познавахме, е изправена пред огромни промени на световно ниво. Ставаме свидетели на забележителни иновации. Дигитализацията, изкуственият интелект, „интернетът на нещата“ преобразиха индустриите и донесоха нови възможности.

Роди се екосистема от ново поколение", отбеляза още президентът.

Росен Плевнелиев изтъкна, че най-успешните компании в днешната бизнес среда ще бъдат тези, които поставят клиентите в центъра на своята дейност. "Компаниите все по-активно ще си сътрудничат, но и все по-силно ще се конкурират. Познатият аутсорсинг модел ще се промени, а участниците в него ще бъдат по-бързи, гъвкави и адаптивни", прогнозира държавният глава.

"София предлага огромни възможности за правене на бизнес. Страната ни с гордост показа, че е развила успешен модел и е доказал се играч в аутсорсинг индустрията", заяви президентът и увери, че България ще продължи да бъде амбициозна и да работи за успеха на перспективната индустрия.

През 2015 г. България беше обявена за Аутсорсинг дестинация на годината.

По последни данни през същата година броят на заетите в аутсорсинг сектора в България възлиза на 42 000 души. Очаква се да те нараснат до 64 000 души през 2020 г. По данни на Българската аутсорсинг асоциация през 2015 г. компаниите в аутсорсинг индустрията в България са 364, а приходите на компаниите в сектора съставляват 3.4% от БВП на страната. Прогнозата на Българската аутсорсинг асоциация е до 2020 г. този дял да нарасне до 6%. За 2015 г. секторът е генерирал 1.4 млрд. евро приходи.